Des d’aquest dimecres 24 i fins divendres 26 de maig de 2017 els ciutadans poden votar el disseny de dues parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, a Gràcia.

Sis són les propostes que passen a la fase de votació final del concurs d’intervenció sobre parets mitgeres organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en el marc de la Setmana d’Arquitectura d’aquest 2017.

El concurs d’idees, que es va iniciar fa unes setmanes en el marc de la programació de la Setmana d’Arquitectura 2017, i té la voluntat de posar la situació de les parets mitgeres a debat urbà i situar la renovació urbana en primer pla. Un cop finalitzat el període de proposta, s’han rebut un total de 21  projectes per a dues parets de la plaça de les Dones del 36 del districte de Gràcia. De totes elles, el jurat n’ha seleccionat sis i ha concedit també una menció especial.

Segons els jurat s’ha valorat a fons la capacitat de transformació urbana dels projectes, la seva viabilitat, les millores socials que comporten per als veïns, aspectes vinculats a la innovació, la sostenibilitat i la durabilitat, així com la capacitat de les iniciatives d’integrar disciplines diverses i de combinar arts i tècniques que vagin més enllà de l’arquitectura.

Aqueste són les propostes finalistes |

Façana viva | planteja la creació d’un artefacte urbà, suport de jardins i horts verticals que generarà un espai escènic polivalent que podrà acollir les diferents manifestacions socioculturals i artístiques que es realitzin a la plaça.

Marina | proposa crear un mural amb sacs de trinxera de colors amb la imatge ‘Marina’ de Hans Gutmann. La imatge juga amb el paral·lelisme de les trinxeres de la guerra i amb les lluites de les dones.

Enrotlla’t | vol transformar la mitgera en un espai de transició entre l’interior i l’exterior mitjançant un sistema de persianes enrotllables que vol ser un nou element urbà i un filtre climàtic.

Cortina | presenta un sistema senzill format per peces de xapa plegada que serveixi per a diversos usos: una graderia, un esglaonament de jardineres, un balcó que ensenyi la paret mitgera o la recreació d’un mur de maons.

Generació Malva | proposa una estructura vertical composada per dues corbes que es van intercalant i que connecten la terra amb el cel. Entre elles hi ha uns tensors d’acer per acollir vegetació. L’objectiu és donar una nova visió de la plaça.

Teixit Urbà | aposta per la creació d’una nova pell de la mitgera que es plega i que genera una peça amb diverses cares, la qual anima l’experiència de l’espai públic i fa un homenatge als carrers engalanats de Gràcia i al seu passat tèxtil.

A més a més, el jurat ha considerat que la proposta ‘MI(SSA)TGERES’ mereixia rebre una Menció Especial “pel seu grau d’originalitat i la potència del seu missatge”, malgrat no poder-la incloure a la selecció final d’acord amb els criteris de valoració establerts.

Votacions populars |

Els sis projectes finalistes s’exposaran entre avui i divendres de 16h a 20h a les proximitats de les mitgeres en qüestió, a la plaça de les Dones del 36 del barri de Gràcia, en una carpa que incorporarà uns pòsters explicatius i una urna perquè els veïns puguin votar i decidir la proposta guanyadora i dos accèssits, que s’anunciaran el 2 de juny.

El jurat del concurs |

El jurat encarregat de fer la selecció estava format per representants de l’Institut de Paisatge Urbà de Barcelona, el Districte de Gràcia, el Col·legi d’Arquitectes, l’Institut de Cultura de Barcelona, ArquinFAD i Elisava.

El concurs deles parets és una de les iniciatives incloses en el programa d’actuacions de la Setmana d’Arquitectura 2017, que fins al 26 de maig converteix Barcelona ciutat en l’epicentre d’un ampli ventall d’esdeveniments relacionats amb el món de l’arquitectura.

Es realitzen projeccions de pel·lícules que tenen l’arquitectura de Barcelona com a teló de fons en els territoris on es van rodar, hi ha exposicions temporals a cinemes, teatres, mercats i biblioteques i es fan itineraris i cicles de conferències. A més, el palau Victòria Eugènia s’ha obert al públic per exposar-hi les obres guanyadores i nominades al Premi d’arquitectura contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe, que es lliurarà el dia 26 a la festa de cloenda de la Setmana