Del 25 de juliol al 15 de novembre afectacions a la R1, R2 i R4 de Rodalies de Renfe

Ja és un clàssic que cada any les administracions aprofitin els mesos d’estiu amb menys afluència de viatges per efectuar millores en les infraestructures dels serveis de transport. Aquest 2020 toca els serveis de Rodalies de Catalunya operat per Renfe. Unes obres que afectaran la circulació de la R1la R2 i la R4 també el seu pas per les estacions de Barcelona ciutat, i per  tant directament als trens de les estacions de Passeig de Gràcia, Plaça Catalunya i El Clot – Aragó.

Afectacions a La Sagrega |

Adif durà una sèrie d’actuacions a la futura estació de La Sagrega al Clot, que obligaran als combois a circular per una via única. Això significa que des de les estacions de Sant Adrià de Besòs i El Clot – Aragó els trens només funcionaran en una única via, en total serà en un tram d’1,7 quilòmetres. Així doncs des de l’estació de Malgrat de Mar fina a L’Hospitalet de Llobregat hi haurà reducció de l’oferta de trens, quedant sis trens per hora i sentit en les hores punta i la resta del dia a quatre trens per hora i sentit.

Des de l’estació de Blanes fins a Malgrat el servei serà efectuat per carretera per les obres de la reconstrucció del pont ferroviari sobre el riu Tordera. I pel que fa a la destinació de L’Hospitalet de Llobregat fins a l’estació de Molins de Rei, els viatgers fins a Martorell hauran d’agafar els trens de l’R4.

Caps de setmana de talls |

Els caps de setmana del 25 i 26 de juliol, el 14 i 15 de novembre la prestació del serveis serà: de Malgrat de Mar a Badalona: Servei habitual en tren, i de Badalona al Clot Aragó: els viatgers hauran d’agafar l’L2 de Metro i línia B7 cap a Sant Adrià de Besòs. Des d’aquesta els clients disposen dels serveis de TRAM.

Obres Corredor Mediterrani |

Altres actuacions a la part sud de la línia provocaran la reducció del servei a un tren per hora i sentit entre Sant Vicenç de Calders i Sant Sadurní d’Anoia. D’aquesta manera en el període esmentat el servei de la línia R4 es prestarà d’aquesta manera.

R4 (Sant Vicenç de Calders – Manresa). A Sant Vicenç de Calders fins Sant Sadurní: 1 tren per hora i sentit. De Sant Sadurní a Martorell: Servei alternatiu per carretera, i finalment de Martorell a Manresa: Servei habitual.

D’altra banda aquestes obres d’Adif provoquen afectacions als trens de la línia R1 amb origen o destinació Molins de Rei que durant el període d’actuacions iniciaran o finalitzaran el seu recorregut a L’Hospitalet de Llobregat. Els viatgers del trajecte L’Hospitalet disposen dels trens de la línia R4 de Rodalies de Catalunya

Finalment, l’obligat desviament dels trens de mercaderies per la línia de la costa i la utilització del túnel del Gornal per encaminar-se fins a Castellbisbal afecta els serveis de la línia R2 amb una reducció de la seva oferta, ja que queda reduïda la capacitat de la infraestructura.

4+4 en Sants |

L’estació de Sant també es veurà afectada aquest estiu per obres, els caps de setmana del 22-23 i 29-30 d’agost. El cap de setmana del 22-23 d’agost es tanca la circulació de trens pel túnel de plaça de Catalunya. D’aquesta manera, es concentraran les circulacions pel túnel de Passeig de Gràcia:

R1R4 i R12: Trens desviats per Passeig de Gràcia.
R3: Limitarà el seu recorregut a Sant Andreu Arenal – Puigcerdà
R2 sud: Iniciarà o finalitzarà a Barcelona Sants
R11: Inici i final de línia a Estació de França.

El cap de setmana del 29-30 d’agost es tanca la circulació pel túnel de Passeig de Gràcia amb el que només queda operatiu el túnel de plaça de Catalunya:

R2 nord: Trens desviats per Plaça de Catalunya
R2 sud: Inici i final de servei a Barcelona Sants
R11: Inici i final a Estació de França
R3: Limitarà el seu recorregut a Sant Andreu Arenal – Puigcerdà

El cap de setmana del 15-16 d’agost l’afectació al servei només serà de 6 hores, entre les 23.30 del 15 d’agost fins a les 05.30 del dia 16 amb què les modificacions seran mínimes. Finalment a partir del 20 de juliol i fins al 30 d’agost es desvien pel túnel de Passeig de Gràcia els últims trens de les línies R1R3 i R4 (cinc en total), i els dos primers de la línia R3. Des del dia 20 els sis trens de l’R2 que s’encaminaven per plaça de Catalunya recuperen el seu recorregut habitual. Durant aquestes afectacions els títols de Rodalies seran vàlids per realitzar el transbordament a les estacions de Metro.