Del 20 al 24 de maig la Casa Vicens celebra Santa Rita amb un 50% de descompte

Fotografia: Casa Vicens

La primera casa de Gaudí, és a dir la Casa Vicens, sempre està sempre ha estat molt vinculada amb la celebració de Santa Rita des del segle XVIII, ja que al terreny de la finca s’hi trobava una deu d’aigües carbonatades. Aquestes aigües es van començar a comercialitzar i van obtenir una gran fama a finals del XIX. El segle XX es va construir una capella per acollir aquesta font, però el 1963 va ser enderrocada per a construir-hi un gran edifici.

Tot i la desaparició de la capella, la tradició s’ha mantingut viva gràcies als antics propietaris, la família Herrero-Jover, qui cada 22 de maig obrien les portes del jardí per a celebrar aquest dia i beure aigua de la font. L’any 2017, amb l’obertura de Casa Vicens com a casa-museu, els nous propietaris van assumir el compromís amb la Vila de Gràcia de continuar amb la tradició de Santa Rita.

Per aquest motiu aquesta setmana del 20 al 24 de maig la Casa Vicens ha decidit fer una oferta, amb el 50% de descompte en el preu de les entrades, tot inserint el codi SANTARITA en les entrades «Visita lliure» i «Spring Vicens» que es troben a la venda a la pàgina web. Aquest Patrimoni Mundial amplia el seu horari habitual per aquest cap de setmana i obrirà, també, el dilluns 24, de la Segona Pasqua i festiu a la ciutat de Barcelona.

Història de Santa Rita |

La vinculació de la primera casa de Gaudí amb la celebració de Santa Rita es remunta a la segona meitat del segle XVIII quan en el terreny on s’ubica la Casa Vicens, hi havia una casa de convalescència dels Pares Carmelites Descalços dels “Josepets”, de l’actual Plaça Lesseps. Aquests Carmelites, sorpresos per la ràpida recuperació respecte diferents malalties de les persones que bevien aigua de la deu que hi havia al terreny, van decidir dedicar el lloc a Santa Rita, patrona de les causes impossibles. L’any 1886, just una any després de la construcció de la Casa Vicens, aquestes aigües carbonatades van ser declarades d’utilitat pública i es va iniciar la seva comercialització.

No va ser fins l’any 1927, amb l’ampliació de la Casa Vicens, que es va decidir construir una capella que acollís aquella font natural. Aquesta capella va quedar inclosa dins la finca de Casa Vicens fins el 1946, moment en que es van vendre algunes parcel·les del jardí situades entre la capella i la casa, fet que va provocar que la capella quedés separada de la construcció de Gaudí. Finalment, l’any 1953 es va vendre la parcel·la i es va enderrocar la capella per a construir un gran bloc d’edificis a la cantonada del carrer Carolines amb l’Avinguda de la Riera de les Cassoles.

Tradició al llarg del temps |

La família Herrero-Jover, que va viure a la Casa Vicens des de 1899 fins l’any 2014, van començar a obrir les portes del jardí cada 22 de maig per seguir amb la tradició i el veïnat s’hi acostava per a celebrar aquest dia i beure aigua de la font natural d’aigua mineromedicinal. Tot i la desaparició de la capella, la tradició de Santa Rita segueix ben viva en la memòria col·lectiva del barri a dia d’avui. Per aquest motiu, després de la rehabilitació, museïtzació i obertura al públic de Casa Vicens l’any 2017, es manté el compromís de donar continuïtat a la tradició i retre homenatge a la Santa cada 22 de maig.