Del 17 de juny al 16 de juliol de 2017 es podrà visitar l’exposició «Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà».

Fotografia: David Ramon.

L’Envelat que acull els Jardinets de Gràcia inaugura l’exposició «Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà», de Josep Forn, que es podrà visitar des del 17 de juny al 16 de juliol del 2917. L’exposició és promoguda per la Fundació Festa Major en el marc de la programació del Bicentenari. A més al Centre Artesà Tradicionàrius podrem veure l’estrena del documental inèdit «L’última festa en llibertat» sobre la Festa Major de 1935.

L’exposició |

Ens proposa un recorregut emocional comparatiu per l’espai urbà que la festa transforma en espai humà en ciutats com Barcelona, València, Lisboa o Medellín. La mostra presenta gran quantitat d’elements etnogràfics de les ciutats escollides: Gràcia, amb la seva Festa Major d’agost; València, amb les Falles de Sant Josep; el barri d’Alfama, amb les festes de Santo António; Medellín, «la más educada», amb l’emotiu Desfile de Silleteros de Santa Elena durant la Feria de las Flores. Aquesta exposició es complementa amb diferents objectes, fotografies i audiovisuals que ens mostraran la singularitat i el sentiment de les persones que fan i viuen la festa. A més, durant el mes de juliol se celebraran diverses activitats i festes dedicades a cada ciutat.

Documental «L’última festa en llibertat» |

Com a activitat prèvia a la visita comentada pel comissari de l’exposició, al Centre Artesà Tradicionàrius es projectarà un enregistrament domèstic de la Festa Major de 1935 de Francisco Rojo, germà del general Rojo, comandant en cap de l’Exèrcit de la Segona República Espanyola. Un document inèdit que permetrà al visitant conèixer «L’última festa en llibertat» a partir de les imatges, del relat de l’autor, de diverses personalitats convidades a l’acte. Per contextualitzar el documental es comptarà amb la participació de l’historiador Manuel Pérez Nespereira, de la documentalista Montserrat Garrich i dels balladors de l’Esbart Català de Dansaires. A continuació Josep Fornés conversarà amb la Sra. Teresa Rojo, filla del realitzador.

Per altra banda i com a contrapunt de la festa, també podem gaudir de l’exposició al vestíbul del C.A.T. del Museu Etnològic de Barcelona «Fam i Guerra a Catalunya» reflexiona sobre la situació en temps de guerra: l’escassetat d’aliments i les seves conseqüències. L’aproximació a aquesta realitat es fa a partir d’elements quotidians que ens permet valorar com, graciencs i gracienques, van fer perdurar la Festa Major ininterrompudament fins a arribar al 2017 i que enguany ens permet celebrar els 200 anys de Festa Major.

Exposició «L’última festa en llibertat»
Del 17 de juny al 16 de juliol del 2017
Horari: Cada dia de 10.00h a 22.00 hores a l’Envenlat de Festa Major als Jardinets de Gràcia.