De l’1 al 30 d’octubre Gràcia s’omple de música amb una nova edició del LEM FESTIVAL

Fotografia: TOT Gràcia

Aquesta setmana Gràcia Territori Sonor ha presentat la 26a edició de l’Encontre Internacional de Músiques Experimentals de Gràcia-Barcelona, el Dispositiu LEM. En un acte que ha tingut lloc al Centre Artesà Tradicionàrius, que s’ha omplert de gom a gom tenint en compte les restriccions, l’entitat, que enguany celebra el 25è aniversari, ha presentat un cartell que durà, aquest octubre, noms destacats de l’experimentació del nostre país i també propostes d’altres països, malgrat la pandèmia. El festival durarà de l’1 al 30 d’octubre i se’n pot consultar el programa a la seva.

El LEM  a la seva presentació |

El LEM es posa en marxa aquest mateix divendres, 1 d’octubre, amb l’estrena del disc «Kala of the Unspoken» de Black Flower al Col·legi Major Universitari Ramon Llull. A la roda de premsa hi han assistit autoritats representatives de les principals institucions culturals de la ciutat i el país: Xavier Cester, de l’Institut Català de les Empreses Culturals; Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona; i Guillem Roma, Cristina Carrera i l’exregidor i exconseller de Cultura, Ferran Mascarell. Una mostra de la importància del festival, per bé que petit, al panorama cultural i artístic de la ciutat. En aquest sentit, Daniel Granados ha afirmat que el LEM és un festival «de ciutat» i que «no és macro, per sort», i n’ha destacat l’arrelament al barri i la xarxa que ha teixit durant tots aquests anys.

Les propostes del LEM 2021 |

La varietat és patrt de l’ADN del LEM i per aquesta raó podrem gaudir d’estils tan diversos des del death metal acústic d’Inhumankinda la psicodèlia dels barcelonins Lubianka, passant per Núria Andorrà, que estrenarà el seu darrer projecte, ‘Nu.A‘, després de rebre el Premi Alícia de l’Acadèmia Catalana de la Música, Gràcia Territori Sonor ha presentat un cartell ple de propostes atrevides i innovadores que, com ha dit la presidenta de l’entitat i directora artística del Dispositiu, Maria Vadell, és «música normal». El cap de comunicació del LEM, Aleix Salvans, ha destacat el retorn de l’Àgape, la combinació de música, poesia i gastronomia, que té lloc a Casa Almirall i que enguany reunirà Laura Llaneli, Maria Sevilla, Ona Liarte i Camila Espinoza. «L’Àgape és un dels actes que ens fa més il·lusió reprendre», ha dit, «ja que era una reunió d’amics, coneguts i nouvinguts sorpresos per la fusió d’arts que s’hi descobreix».

Entre els concerts també també hi haurà espai per al cinema amb banda sonora en directe. És el cas de l’anglès Mark Aitken, que estrenarà el seu documental sobre el confinament «Neighbourhood of Infinity» amb música de Melisa Bertossi, Cristian Subirà i Pope; o de la banda de stoner metal Coure, que repetirà la seva il·lustració musical de ‘La passió de Joana d’Arc’, de Carl Theodor Dreyer, a l’acte de clausura del Dispositiu, que tindrà lloc a l’Auditori del CAT el 30 d’octubre, en un espectacle estrenat al darrer Cryptshow Festival.

El 15 d’octubre, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, es presentarà el projecte «Esmolets», d’Eli Gras, Marina H. Asciutti i Lula Thomas, que vol reivindicar el potencial d’aquest ofici i les seves capacitats expressives; després, el sard Daniele Ledda també durà a la ciutat les seves ‘Cordophonies‘, fetes amb pianos desmuntats i reconstruïts per trobar-hi noves sonoritats. Xavier Cester, director de l’Àrea de Música de l’ICEC, ha valorat que el LEM 2021 suposa «un retorn a una certa normalitat» i un «retrobament» del públic i els artistes després d’uns temps molt durs per a tot el sector cultural.

Així doncs tots en la situació actual, tots els espais comptaran amb les mesures de seguretat adequades al protocol en cada moment. Si voleu saber totes les propostes artístiques d’aquesta edició, les podeu consultar a la web oficial del festival.