De 17 al 25 de gener de 2020 Gràcia celebra novament la Festa dels Foguerons de Sa Pobla

 Un any més Gràcia viurà aquests dies vinents la seva primera festa de l’any, es tracta de la Festa dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, que tindrà lloc des del 17 i fins al 25 de gener de 2020. Aquest dijous 23 de gener el Tradicionarius inicia els actes amb la presentació del llibre «La cuina del tradicionari. Un recorregut gastronòmic pel calendari de Mallorca» i de l’exposició «40 anys, quaranta poetes, XL artistes», a més també podreu gaudir d’un Tast de productes mallorquins i Nit de Glosa totes aquestes activitats les podeu consulta de forma detallada en aquest enllaç web.

El divendres 24 de gener de 2020 al Centre Cultura Popular La Violeta de Gràcia ens proposa la conferència titulada «Els quaranta anys de la Universitat de les Illes Balears». El mateix dia al Centre Artesà Tradicionàrius a les 19.00 hores  «Taller de ball de bot» amb Laura Cardell i després a les 22.00 hores Ball de bot amb els grups Cofre Antic i Road a 10€ l’entrada.

El dissabte 25 de gener a les places i carrers de Gràcia: Places del Diamant, de la Virreina i del Sol, carrers de Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Llibertat, Tordera, Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Fraternitat de Baix, Berga i del Poble Romaní, s’instal·laran diversos foguerons a partir de les 11.00 hores, podeu consultar-ho al següent mapa en aquesta pàgina.

A les 11 hores del matí als diversos Mercats de Lesseps, La Llibertat i de l’Estrella podreu gaudir del programa Folk als Mercats amb Xeremiers, Glosadors de Mallorca. 

Foguerons a la Festa Major del carrer Progrés: A les 11.30 hores hi haurà una cercavila a les 12.00 hores un taller de màscares per als més menuts, a les 13.00 hores «Rondalla de Sant Antoni», i de De 17.30 a 19.00 hores Pd’s amb música i ball de Mallorca.

A la plaça de la Vila de Gràcia els actes començaran a les 19.00 hores amb l’arribada i posterior recepció de les autoritats, perquè mitja hora després hi hagi la plantada les colles de cultura popular i la Sonada dels Xeremiers de Mallorca. A les 20.30 hores hi haurà l’Inici de la cercavila fins a la plaça de la Virreina.

Arribats a la plaça de la Virreina hi haurà l’encesa dels foguerons a les 21.30 hores i la festa seguirà amb Balls i cants mallorquins.

A plaça del Sol, carrers de Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Llibertat, Tordera, Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Fraternitat de Baix, Berga i del Poble Romaní hi haurà l’encesa dels foguerons a les 21.30 hores.

Orígens dels Foguerons a Gràcia |

L’any 1992 en Toni Torrens va proposar de fer un fogueró com els de Sa Pobla per Sant Antoni a la plaça del Diamant perquè els seus fills, que estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina. A partir d’aquell moment, el Tradicionàrius va obrir les portes a glosadors, xeremiers i d’altres músics i any rere any vam veure com s’hi van anar afegint carrers, les Colles de Cultura Popular i d’altres entitats de la Vila, fins esdevenir la festa que coneixem ara. Avui dia, el C.A.T. Tradicionàrius forma part de la Federació de Foguerons de Gràcia amb les entitats Albopàs, Les Colles de Cultura de Gràcia, El Cargol Graciós, la Federació de Colles de Sant Medir i la Federació de Festa Major de Gràcia.