Cuina de Nadal: L’escudella i la carn d’olla, l’àpat més típic per Nadal i el favorit dels catalans.

Aquest 2016 la revista Cuina volia saber quin era el plat preferit dels catalans, Després d’una acurada selecció, finalment l’escudella i la carn d’olla, plat proposat pel restaurador Joan Roca, han disputat la final amb el pa amb tomàquet, que havia proposat Ferran Adrià. Segurament agrada tant als paladars perquè és un dels plats de sopa més antics d’Europa, segons els documents existents que en parlen i Francesc Eiximenis explica al segle XIV, quan aleshores era un plat que menjaven tots els catalans cada dia. Té el seu origen en les famílies pageses que bullien les restes de la collita i altres aliments que arreplegaven del rebost.

Per aquestes dates s’ha convertit en un àpat de Nadal o per als dies de festa a l’hivern. Al Nadal és típic menjar la sopa amb galets de grans dimensions, i la resta de l’any sovint es menja amb fideus grossos i arròs. Tot i que és un plat que tots hem tastat alguna vegada, tot seguit us expliquem com fer-lo si per aquestes dates teniu ganes de sorprendre els vostres convidats.

Ingredients: 1 tros – Costella de vedella, 1 punta – Costella de xai (brot del pit), 1 – Careta de porc, 1 – Peu de porc, 1-Tros de cua o d’os d’espinada, 1 tros – Os de pernil, 1 quarter – Gallina o pollastre, 2 talls – Cansalada vianda, 2 – Botifarres blanques, 2 – Botifarres negres, 4 – Patates, 2 – Pastanagues, 1 branca – Api, 1 – Xirivia, 1 – Nap 1 – Porro, 1/2 – Col, 1 grapat – Cigrons remullats, Sal, Farina Aigua, 300g – Galets. Per fer la pilota: 150 g – Carn de vedella picada 150 g – Carn de porc picada Farina de galeta o molla de pa 1 – All trinxat Julivert trinxat 1 – Ou Pebre.

Aquest plat és per a 8 persones |

Comencem: en primer lloc utilitzem una olla amb aigua freda, poseu-hi les carns excepte les botifarres i la carn de la pilota. Feu-ho bullir 1 hora i després afegiu-hi els cigrons. Mentrestant, barregeu tots els ingredients de la pilota i treballeu-los una estona fins que quedin ben lligats, doneu-hi una forma ovalada.

Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, afegiu-hi les patates, les botifarres, la pilota enfarinada i una mica de sal. Deixeu-ho coure mitja hora més i quan tot estigui cuit, separeu el brou i feu-hi bullir la pasta. Finalment podeu servir primer la sopa i després la carn d’olla, això ja depèn del gust de cada cuiner. A més ,si voleu també podeu fer servir mongetes en comptes de cigrons o fins i tot es poden farcir els galets de carn, o amb un toc més dolç també hi podem afegir pinyons. Sigui quina sigui l’elecció, bon profit!