CRÒNICA | Any 2021, una festa major de Gràcia diferent

Fotografia: David Ramon

Als jardinets de Gràcia un any més podem gaudir de la tradicional fira d’atraccions, també podem passejar i mirar les darreres novetats dels artesans de Gràcia que ens presenten a la seva ja clàssica Fira d’artesans, els veïns i veïns van amunt i avall, i els guarnits donen color i vida als vint-i-un carrers que enguany participen de la festa. Fins aquí tot sembla com altres anys. Però si filem més prim, no és ben bé així, ja que aquesta edició de la Festa Major és la primera edició que vivim immersos encara enmig de la pandèmia provocada per la covid-19 i a mig gas amb la campanya de vacunació a la població.

Això sí, si l’any passat els esdeveniments van força a cancel·lar tots els actes i activitats de forma presencial, i els guarnits van ser més testimonials que altra cosa, aquest 2021, el visitant pot percebre una certa normalitat, o més ben dit una certa nova normalitat. Enguany com dèiem abans vint-i-un carrers han decidit posar-se a treballar i arremangar-se les mànigues per poder gaudir ni que sigui per uns dies de l’essència de la festa major, és a dir el guarnit dels carrers i la germanor entre veïns i veïnes.

Fotografia: David Ramon

Carrers, associacions i festers que encara s’estan recuperant del que representa un any sense festa major, i un segon amb menys recaptació del que és habitual, ja que tot i que han tornat les activitats al carrer, tallers, concursos, concerts… ha estat amb un aforament limitat i amb cita prèvia. Aquest fet ha provocat situacions un pèl iròniques, en què esdeveniments a la plaça de la Vila que tenien les entrades exhaurides, s’haguessin de celebrar pràcticament amb el pati de butaques buit, bé això poder podria ser culpa del sol i de les altes temperatures i no pas per mandra de gaudir dels actes festius.

Al llarg del dia l’afluència de passavolants és molt menor que la d’altres edicions, es nota que és agost, es nota que encara estem enmig d’una pandèmia i també es nota que Barcelona encara no ha recuperat el volum de turistes d’abans de la pandèmia, i agradi o no, això dona un respir perquè els mateixos graciencs i barcelonins puguin gaudir més còmodament del paisatge.

Fotografia: David Ramon

El moment més àlgid de la festa sempre s’ha concentrat en les hores nocturnes, a la nit és quan la màgia dels colors fa que la disbauxa en sigui la protagonista, però una vegada més aquest estiu la cosa no és exactament així. Per una banda les activitats han d’acabar abans de quarts d’una de la matinada, ja que hem de recordar que a la 1 entra en vigor el toc de queda, i això hauria de ser garantia del fet que els carrers i places quedessin així, però en alguns casos, podem afirmar el contrari amb una concentració de gent que a ningú l’hi fa pensar que ens trobem en la situació sanitària que tots coneixem.

Per sort la festa no dura gaire més enllà d’aquestes hores intempestives i la calma torna a regnar als carrers. Uns carrers que cal dir que l’endemà es lleven, nets i polits i aquí és on cal agrair la feina feta per tot l’equip de neteja i manteniment de l’ajuntament. I d’aquesta manera comença un nou dia, un dia menys perquè la festa major s’acabi i un dia menys perquè un altre any la puguem celebrar com en edicions anteriors. Segurament la part més positiva i agradable per al veïnat és poder haver recuperat la sensació, ni que sigui per una sola edició, que la festa torna a ser dels Graciencs. Bona festa major!

Text: David Ramon