Cristina Pandis, la Xènia Galtés, la Paola Manjon i la Noèlia Bautista Pregoneres de la Festa Major 2019

Fotografia: Acidh

El pròxim 14 d’agost com marca la tradició es farà el Pregó de la Festa Major de Gràcia 2019, però no serà un pregó com els d’anys anteriors amb un sol pregoner, o una parella com va passar l’any del Bicentenari sinó que enguany seran quatre les pregoneres. Així doncs la Cristina Pandis, la Xènia Galtés, la Paola Manjon i la Noèlia Bautista de l’equip Olímpic Femení ACIDH-Lluïsos de Gràcia seran les responsables de llegir el pregó d’enguany.

L’any 1994 es va fundar a Gràcia l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, més coneguda com l’ACIDH i des de llavors fins avui en dia l’entitat ha volgut donar resposta a les necessitats que tenen les persones amb Intel·ligència Límit (IL) i discapacitat intel·lectual lleugera, la principal funció de la qual ha estat i és la prestació de serveis per cobrir les seves necessitats en l’àmbit social, laboral i formatiu i alhora dedicada a millorar la seva qualitat de vida. 

Això l’entitat ho ha aconseguit des de la primeta etapa de vida a través de la seva escola d’educació primària i secundària i d’estudis superiors, complementant-ho amb diferents àrees com són l’àrea d’habitatge, la laboral i l’esportiva una de les més importants de l’associació.

El bàsquet sempre ha estat l’esport base a l’entitat: la secció esportiva de l’ACIDH va néixer amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva entre les persones amb intel·ligència límit o discapacitat intel·lectual lleugera, que a banda de practicar esport també els aporta beneficis físics, psíquics i socials.

L’esport quan és més que un esport |

L’esport a l’ACIDH està associat a la filosofia des del programa internacional de Special Olympics amb l’objectiu de potenciar l’esport i de proporcionar entrenament i competicions esportives a totes les persones amb discapacitat psíquica al llarg de la seva vida i en diferents modalitats. Per aquesta raó des de l’any 1997 ACIDH forma part de la Federació Catalana d’Esport per a Discapacitats Intel·lectuals. L’any 2012 l’Associació ACIDH juntament amb els Lluïsos de Gràcia creen la secció Special de Bàsquet. I aquí és on dins de l’equip trobem a la Cristina, la Xènia, la Paola i la Noèlia. Amb la pilota a la mà han jugat a Austràlia, al Japó, a la Xina, a Sèrbia, als Emirats Àrabs, o més recentment Abu Dhabi amb la selecció espanyola olímpica que va quedar subcampiona i, per tant, medallistes dels Special Olympique World Games d’Abu Dhabi d’enguany. 

Ara aquests dies entre nervis preparen el pregó, en una edició de la festa major en què la inclusió, la sostenibilitat i la lluita contra les actituds masclistes seran els eixos principals. Cristina Pandis ha estat sotscampiona dels Jocs Mundials Special Olympics Abu Dhabi aquest 2019, la Xènia Galtés és campiona del II Torneo Nacional de Baloncesto Femenino Special Olympics España 2018 (Madrid), la Paola Manjon també és sotscampiona dels Jocs Mundials Special Olympics Abu Dhabi 2019, i finalment la Noèlia Bautista és Campiona del I Torneo Nacional de Baloncesto Femenino Special Olympics España 2017 (Àvila). Així doncs amb l’exemple d’aquestes quatre esportistes la festa major vol seguir la línia iniciada l’any passat de cedir el protagonisme del pregó de festa major a dones, que tot i ser referents en els seus àmbits mediàticament són poc conegudes. Així doncs el pròxim 14 d’agost teniu una cita a la plaça de la Vila per escoltar les quatre pregoneres des del balcó de la seu del Districte de Gràcia.