Consells per a una Revetlla de Sant Joan segura

Alguns dels elements indispensables per a la celebració d’una bona revetlla de Sant Joan són la música, la coca, el cava i sens dubte també els petards i tota la gamma de productes pirotècnics que ens proposen. Una bona manera de fer soroll si sempre prenem les mesures de precaució correctes. Per això avui en el TOT us fem cinc cèntims de les que heu de tenir presents per gaudir de la revetlla i tenir una nit sense ensurts.

Primer de tot, cal saber que a causa de les altes temperatures en alguns municipis, sobretot de muntanya, pot estar limitada la pràctica dels petards o si més no encendre coets. Serà bo que us informeu que podeu fer en el vostre municipi, com a mesura, per no provocar incendis. A Barcelona o a Gràcia podem anar a les diferents revetlles que ens ofereixen els veïns i un bon lloc, sens dubte sempre és la platja.

Compte amb els petards |

La nostra seguretat, la de la nostra família i de tots aquells que ens envolten quan llencem petards, hauria de ser la màxima, amb la que els manipuléssim. Per tant mai ens haurem de guardar cap petard a les butxaques, ja que es podrien encendre i petar-nos a sobre.

Sempre s’ha d’encendre el petard per l’extrem, ja que així tenim temps de poder allunyar-nos, i si tirem coets, mai els haurem d’aguantar amb les mans. L’haurem de fixar-lo en un test, o si hi ha un terra de sorra, en un forat que es pugui aguantar per si sol.

Si un article falla, no l’hem de tocar mai, almenys passats els 30 minuts. I després l’haurem de deixar en remull tota la nit, inutilitzant-lo. Tampoc hem de llençar un petard contra algú altre, podríem ferir-lo i provocar-li greus cremades. Mai utilitzar els petards en zones perilloses i altament inflamables, magatzems, gasolineres, etc. Mai hem de tirar cap coet que tingui la canya trencada, ja que no sortirà en la direcció correcta, i per tant serà incontrolat saber cap a on anirà i alhora pot explotar malament. I recordem que els focs artificials si els disparem d’esquena a la direcció del vent, sempre tindrem un resultat més espectacular.

Fogueres |

Les fogueres s’han de situar a més de 15 metres de les façanes de les cases i dels cotxes estacionats i mai sota línies elèctriques o telefòniques. Si es fa una foguera al carrer, cal assegurar un pas suficient per als vehicles d’emergències. Per tal de no malmetre el paviment, s’hi ha de col·locar al damunt un gruix suficient de terra o de sorra.

No s’ha d’utilitzar mai cap tipus d’accelerant per encendre les fogueres, ja que la deflagració que es provocaria podria calar fàcilment foc als vestits o als cabells de les persones properes. No s’han de llançar a les fogueres bidons, llaunes, esprais, etc. ja que poden explotar.

A la llar |

Heu de tancar les finestres i els balcons per evitar que us entri qualsevol coet perdut, que podria provocar un incendi a l’habitatge. Heu de treure la roba estesa dels terrats i de les terrasses per evitar que les guspires d’algun coet provoquin un incendi. També  plegar els tendals de les terrasses imai heu de llançar cap petard a l’interior dels habitatges.