Concert-homenatge a Montserrat Torrent.

montserrattorrentmusic

Aquest diumenge 16 d’octubre a les 19:00h tindrà lloc a la Parròquia de Santa Maria Jesús de Gràcia (c. Gràcia, 3) el concert-homenatge al 90è aniversari de Montserrat Torrent, degana de l’orgue del nostre país, figura internacional i referent de la interpretació organística.

El concert |

El concert d’orgue anirà a càrrec de Montserrat Torrent, que interpretarà obres de Samuel Scheidt, Johann Sebastian Bach, Tarquinio Merula, Marin Marais, Joaquim Nin-Coulmell, Federico Mompou, Jesus Guridi. L’homenatge compta amb la col·laboració del districte de Gràcia que li entregarà un regal institucional com a vilatana de Gràcia per alreconeixement a la seva tasca professional.

La seva vida |

Montserrat Torrent i Serra va néixer el 17 d’abril de 1926 a Barcelona, on va iniciar la seva formació musical vers el piano sota la direcció de la seva mare. Va iniciar els seus estudis a l’Acadèmia Marshall i els va finalitzar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Posteriorment, captivada per l’orgue l’estudià amb Paul Franch al mateix Conservatori on va acabar els estudis amb el premi d’honor i premi de l’Ajuntament. Amplià la seva formació amb Santiago Kastner i Ferdinando Tagliavini,becada per l’Institut Francès estudià amb Nöelie Pierrot a França i per la Fundació Juan March amb Ferdinando Germani i Helmut Rilling a Siena.

La seva activitat concertística i docent la ha dut arreu del món. Ha participat com a jurat en diferents concursos musicals i organístics nacionals i internacionals. Ha estat reiteradament guardonada i éscatedràtica d’orgue del Conservatori Superior Municipal de Barcelonaon va iniciar la seva docència i d’on és actualment Catedràtica Emèrita.

Ha dedicat la seva vida a la docència i a l’estudi de la interpretació de la música d’orgue. Molt important és la seva tasca en l’estudi i la recuperació de fons de música per a orgue redescobrint composicions, teoria i interpretació de compositors com A. de cabezón, J. cabanilles o el seu estimat Correa de Arauxo. Juntament amb el gran constructor d’orgues Gabriel Blancafort es dedicaren a l’estudi de l’instrument i sempre compromesa amb l’orgue ha ajudat a la recuperació de gran part del patrimoni històric i l’evolució i construcció de nous instruments.

Torrent i Gràcia |

A la Vila de Gràcia, on hi viu des de fa 35 anys ha fet una gran tasca d’educació, col·laboració i divulgació amb vilatants, escoles i entitats del barri, com la seva amistat amb Pérez Simó i la relació durant anys amb l’Orfeó Gracienc, o l’estima i vinculació a la Parròquia de Jesús de Gràcia (Santa Maria de Gràcia) i el seu orgue, sempre disposada a donar un cop de mà i compartir amb tots el món de l’orgue.

Actualment, plena d’energia i en actiu, fa concerts per tot Europa i participa en la docència a diferents cursos d’interpretació com el Curs Internacional Música en Compostela, Academia de Órgano Fray Joseph de Echevarria, Curs d’Orgue del Maresme i Màster Classes a Suïssa i Itàlia entre d’altres.