Commemoració dels 80 anys de la guerra i la revolució a Barcelona.

Ajuntament

Vuitanta anys després de la guerra i la revolució a Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat de Programes de Memòria i amb la col·laboració dels districtes, vol homenatjar els homes i dones que van defensar la Barcelona popular. Gràcia s’uneix a aquesta commemoració el 18 de juliol a la Plaça del Diamant.

L’acte principal de commemoració, previst pel 18 de juliol, tindrà lloc de forma simultània a tots els districtes de la ciutat. Començarà a les 19.30 hores amb la lectura del poema Oda a Barcelona, escrit per Pere Quart (Joan Oliver) a finals del 1936, i que representa una exaltació de la Barcelona revolucionària, immersa en un conflicte bèl·lic. Tot seguit, la Coral Ensemble de Veus del Taller de Músics, dirigit per Caro Giralt, interpretarà l’Oda a l’alegria, de Ludwig van Beethoven, que Pau Casals no va poder tocar per l’inici de la guerra. Es tracta d’un homenatge obert a tothom, que neix amb la voluntat d’arribar a tots i cadascun dels racons de la ciutat, perquè en cadascun d’ells hi ha el record per les persones que van lluitar per la pau i la llibertat al país.

A Gràcia l’acte tindrà lloc a la Plaça del Diamant i serà presidit pel regidor dels districte, Eloi Badia. El poema serà llegit per Josep Fornés, acompanyat per la guitarra de Yeray Hernández. La interpretació de l’Oda a l’Alegria, de Ludwig van Beethoven, anirà a càrrec del Cor Aurica.

Amb aquesta peça també es ret homenatge al gran músic que el 18 de juliol de 1936, davant la prohibició de tocar, va demanar d’interpretar aquesta peça per última vegada, i així expressar l’esperança de “tocar-la de nou quan hi hagués pau”. Mai més no va tornar-la a interpretar al seu país. El 19 de juliol de 2006, setanta anys més tard d’aquest fet, el Festival Grec va convidar la Jeunesses Musicales World Orchestra, la Coral Carmina i el mateix Orfeó Gracienc, dirigits pel mestre israelià Yaron Traub, a interpretar aquesta mateixa peça.