Catalunya Ràdio guanya el V Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua

Fotografia: Marc Puig Pérez / Plataforma per la Llengua

Finalment ahir es van lliurar els V Premi Martí Gasull i Roig que premia entitats i empreses en què projecten polítiques de defensa de la llengua catalana. Enguany entre els tres finalistes s’hi podia votar entre Catalunya Ràdio, els Cinemes Texas ubicats a Gràcia i l’Escola La Masia del País Valencià. Finalment Catalunya Ràdio va ser la guanyadora amb un guardó obtingut per votació popular després de tres setmanes de votacions en què han participat 7.207 votants. Saül Gordillo, director de l’emissora pública ha recollit el premi satisfet de veure el suport que els socis i simpatitzants de la Plataforma per la Llengua han donat al mitjà. Al llarg de més de 35 anys, Catalunya Ràdio ha creat un imaginari radiofònic propi, àmpliament compartit per centenars de milers d’oients diaris i ha creat un llenguatge en català per a les retransmissions de futbol. 

Els altres dos finalistes, els Cinemes Texas i l’Escola La Masia del País Valencià han rebut una litografia d’Antoni Tàpies com a reconeixement i agraïment per la seva participació als premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana. 

Un altre dels protagonistes d’aquesta edició ha estat Josep Ruaix i Vinyet. Per unanimitat, el jurat ha premiat seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua, amb actuacions en el camp gramatical, de la correcció, la traducció, la supervisió i l’estudi lingüístic. Algunes d’aquestes es concreten, per exemple, en el manual El català en fitxes (1968), conegut popularment com les “fitxes Ruaix”, un material que va permetre l’ensenyament del català durant el franquisme. Més tard va continuar creant manuals d’èxit, com el Català fàcil (1983), que també van ajudar diverses generacions en l’aprenentatge del català. Ruaix (Moià, 1940) es va llicenciar en humanitats i filologia clàssica. El lliurament de premis es va dur al Teatre Poliorama de Barcelona, i els premis són organitzats des de fa cinc anys per La Plataforma per la Llengua.