Casa Vicens Gaudí inaugura dues exposicions temporals: Mil imatges olfactives! i L’olfacte com a instrument d’inspiració

A banda de pode gaudir de l’espai modernista, ara la Casa Vicens també ens proposa descobrir propostes interessants dins del seu espai, amb exposicions temporals. Aquest divendres es posen en marxa dues, Mil imatges olfactives! en el marc del LOOP i L’olfacte com a instrument d’inspiració del III Premi Internacional NASEVO – Fundación Ernesto Ventós.

Mil imatges Olfactives |

La primera, titulada Mil imatges olfactives!, s’emmarca en el festival de videoart LOOP, amb aquesta exposició serà el quart any consecutiu que la primera casa de Gaudí participa en aquest festival. Enguany ho farà amb una exposició col·lectiva la comissària de la qual serà, Cristina Agàpito, directora d’Art de la Fundación Ernesto Ventós, on es podrà gaudir d’obres d’artistes de gran reconeixement mundial com Antoni Muntadas, Francesca Llopis o Willi Bucher, entre d’altres, procedents de la col·lecció olorVISUAL de la Fundación Ernesto Ventós. Després del pas de Glenda León el 2018 i David Claerbout el 2019, aquest Patrimoni Mundial UNESCO està apostant per l’exhibició de peces de la gran col·lecció de videoart que Ernesto Ventós va col·leccionar sota el nom de col·lecció olorVISUAL. El títol de l’exposició aboca a la frase que Ernesto Ventós acostumava a pronunciar quan, a través de la memòria olfactiva connectava amb alguna obra de videoart. L’exposició es podrà visitar fins al 12 de desembre de 2021 a les estances gaudinianes de la Casa Vicens.

L’olfacte com a instrument d’inspiració |

D’altra banda, i per primera vegada, s’acull el III Premi Internacional NASEVO L’olfacte com a instrument d’inspiració, on es presenta l’obra d’un total de setze artistes menors de 35 anys, l’obra dels quals ha estat finalista o guanyadora d’aquesta edició. Cristina Agàpito, directora d´Art de la Fundación Ernesto Ventós és la comissària d’aquesta exposició que es podrà veure a la sala d’exposicions temporals de la casa museu fins al 8 de desembre de 2021.

Sobre la Fundació Ernesto Ventós. Aprendre a olorar |

La Fundació Ernesto Ventós té la missió social d’apropar el món olfactiu a les persones, perquè la seva vivència i el reconeixement prenguin el valor que va adquirir, en realitat, per al perfumista Ventós. La Fundació neix amb l’objectiu d’apropar l’experiència artística a través d’aquest sentit que infravalorem sovint, l’olfacte. A través de les exposicions, accions, tallers i difusió que desenvolupa la Fundació, es provocarà el descobriment de com pot aportar molt el fet d’olorar, una percepció sensorial que es condueix directa al cervell i evoca emocions, records i sensacions.
Per Ernesto Ventós olorar era viure, veure art contemporani era recuperar experiències olfactives que es trobaven a la seva memòria. El perfumista no volia que ningú no quedi sense experimentar aquestes vivències tan profundes i meravelloses per a ell. Volia compartir allò que ha estat una vida mancada d’un sentit, el de l’oïda, que el va fer desenvolupar de manera espectacular el de l’olfacte. Ventós va potenciar aquesta habilitat a través de la seva professió, però també gràcies a la seva devoció per l’art contemporani. A través de la Fundació podrem despertar aquest sentit adormit per a moltes persones i viure noves experiències complementades per les olors. D’aquesta manera podem aprendre de nou a olorar, i apreciar aquest sentit a través de qualsevol expressió artística o vivència.