Carrer de Torrijos de Baix Comerç urbà i tradicional

Fotografia: David Ramon

Les altes temperatures ens indiquen que també és estiu a Gràcia, i això pot ser una bona excusa per passejar pels comerços del carrer Torrijos, i deixar-se enlluernar pels seus aparadors, fer un suc o un refresc en algun dels seus establiments d’hostaleria que ens ofereix la via. Un carrer que uneix la part de baix de Travessera amb la de dalt de Gràcia.

L’espai |

Avui hem decidit visitar els comerços que formen part de l’Associació de Comerciants Torrijos de Baix. Això vol dir que trobarem diverses propostes comercials, des d’on comença el carrer a baix de tot on hi ha el Mercat de l’Abaceria que espera ser reformat, fins a arribar pràcticament a la meitat del carrer. En un petit tram s’hi concentra una gran oferta i varietat de serveis pels veïns de la zona, com per aquells d’altres indrets de Barcelona. 

Així doncs, hi trobarem professionals de serveis tan diversos com l’estètica, moda i complements tèxtils, diferents propostes gastronòmiques i de restauració, alimentació i també productes per a les nostres mascotes de la casa. Així doncs, sense haver d’anar gaire lluny el carrer Torrijos ens proposa i proporciona comerç de proximitat i de qualitat i amb professionals que ja fa anys (que …) treballen i que a més també són del barri, és a dir, de l’entorn més immediat de Gràcia.

Fotografia: David Ramon

L’associació |

L’Associació de Comerciants Torrijos (de baix) neix cap l’any 2012, essent una entitat que agrupava els comerços de tota la via comercial, des de baix tocant al carrer Puigmartí fins a dalt a la plaça de la Virreina. Però després d’un temps d’unió van decidir crear dues entitats, ja que a la part de dalt hi havia unes necessitats segons la tipologia de comerç i a baix el comerç era més heterogeni. Des de llavors l’entitat s’ha dedicat a promocionar el comerç i treballar per una integració del comerç en el mateix barri i entorn. Això s’ha aconseguit oferint diverses jornades d’activitats al carrer i per fer-ho possible han treballat amb entitats i colles de cultura de Gràcia. També han apostat per la jornada de Comerç al Carrer que se celebra a la primavera i a la tardor de cada any, i oferint una il·luminació nadalenca de la via que faci més agradable el passeig en les nits fredes d’hivern.

Fotografia: David Ramon

Els reptes |

Entre els objectius més urgents hi havia la tasca de desmantellament del sostre del Mercat de l’Abaceria que conté amiant. Després de mesos de diàleg entre veïns i entitats s’ha aconseguit fer un enderroc amb totes les garanties de seguretat per part del veïnat. A banda, l’entitat també treballa per fer més visible els seus associats, i intentar agilitzar els tràmits en temes administratius. Un altre dels objectius és la neteja del carrer Torrijos i com s’ha anat fent fins ara amb el Districte treballa plegats per a dinamitzar la zona amb activitats, ja que des del trasllat del mercat la zona ha patit un retrocés en vendes i s’han organitzat activitats per a tota la família. Així doncs com a objectius principals de l’entitat hi ha el de continuar potenciant els comerços associats i seguir treballant buscant sinergies amb altres entitats.