Carrer Bailèn, comerç de barri i especialitzat al costat de casa

Com a cada número del TOT, en aquesta secció del comerç de proximitat, avui seguint la ruta tot passejant pels carrers i places de Gràcia arribem fins al cèntric Carrer Bailèn, una via utilitzada per molts vianants per baixar cap a Diagonal i alhora per tornar cap a casa després de la jornada laboral. Un carrer comercial que conserva l’essència dels seus comerços i botigues.

Fotografia: David Ramon

El carrer |
Si venim de muntanya, el carrer de Bailèn inicia el seu tram just tocar amb la Travessera de Gràcia, una artèria principal del districte, paral·lel al Passeig de Sant Joan, si el creuem tot, podem arribar fins a l’Avinguda Diagonal i més enllà a la Ronda Sant Pere, ja fora de Gràcia i on el carrer finalitza el seu trajecte. Bailèn és una d’aquelles vies que ha aconseguit conservar l’essència de les seves botigues i els seus negocis, entre ells hi podem trobar una gran oferta per a les necessitats del dia a dia, forns de pa, pastisseries, botigues d’alimentació, supermercats, merceries, perruqueries, parament de la llar, i també una pila de bars i restaurants per gaudir de bona cuina, abans o després de veure una bona pel·lícula a les sales de cinema, o anar al teatre.

L’associació |
Avui descobrim l’Associació de Comerciants del Carrer Bailèn una entitat fundada el 1995, apostant sobretot per la il·luminació dels llums de nadal, després però hi ha hagut un procés de refundació a causa de la desaparició d’alguns negocis i alhora la incorporació de nous botiguers, fins a arribar a la seixantena d’associats. Això ha fet que és dinamitzes l’entitat, i comprèn tot el tram, des de Travessera fins al carrer de Còrsega. Dos dels objectius principals que van fer replantejar-se el futur de l’entitat i activar-la va ser tornar a instal·lar els llums de nadal com a atractiu per a les compres de les festes nadalenques i apostar per la festa del comerç al carrer. Un altre dels punts forts és la presència també al carrer per la Festa Major d’en Camp del Grassot, i des de la primera edició s’ha convertit en una de les principals activitats

Els reptes |
L’entitat vol seguir treballant per oferir un comerç de proximitat i competitiu, i sobretot donar-se a conèixer no només als graciencs i gracienques sinó també als veïns i veïnes de Barcelona, fent-t’ho com fins ara amb les diverses activitats al carrer que s’han anat duent a terme, apostant per la campanya nadalenca i fent gaudir als veïns i als clients de bona música en directe, i d’activitats per a tota la família durant la Festa major del Camp d’en Grassot. I durant els anys vinents, convertint el carrer Bailèn en una via, amb una oferta comercial per als veïns i per a les famílies.

Fotografia: David Ramon
Fotografia: David Ramon