EDITORIAL | Cal salvar a les petites i mitjanes empreses i als autònoms

Aquests dies des del TOT GRÀCIA hem anat contactant amb les diverses associacions de comerciants de Gràcia, perquè ens expliquessin com viuen els comerciants aquests dies que estem vivint, i la resposta unànime, és que s’està vivint amb incertesa i sobretot amb molta preocupació pel que passarà un cop torni la calma, després el confinament establert en aquests moments.

Molts es troben que porten gairebé més de dues setmanes sense ingressos, però les despeses no s’aturen, pagar autònoms, seguretat social, lloguers dels locals, llum, aigua, impostos, l’I.V.A. i moltes veus alerten de què no es podran fer front aquests pagaments.

Avui dimarts 31 de març els autònoms han vist com se’ls descomptava la quota d’aquest mes, un mes en que no ha fet caixa. S’han publicat ajudes, però la majoria són en forma de crèdits, uns crèdits que el molts casos el que poden provocar és encara un endeutament més elevant de les petites i mitjanes empreses, que tampoc podran fer front al pagament dels crèdits, si la normalitat no torna ben aviat. I els indicadors diuen que aquesta crisi podrà ser més forta que la que vam patir el 2008.

Una de les mesures bàsiques per no endeutar o alleugerir la càrrega d’endeutament dels autònoms seria la suspensió de la quota d’autònoms, ajornar el pagament del I.V.A i per tant de les liquidacions trimestrals, ja que en molts casos els responsables d’administració de les empreses no es poden desplaçar al lloc de feina, i per tant tampoc disposen d’aquestes dades per tal de presentar-les. 

Són molts els dubtes que es presenten de cara al futur. I la forma com el Govern afronta la crisi no sembla la més seriosa, alhora que improvisada, segons bufa el vent.

Calen mesures potents, per aturar la pandèmia, i també mesures agosarades perquè tot el teixit comercial de Gràcia, de Barcelona i del país, pugui sobreviure aquest sotrac i quan sigui possible, tornar a obrir amb la tranquil·litat més gran possible.

Quan tornem als carrers, caldrà anar a comprar al comerç de proximitat, al comerç de barri, als mercats, als bars, caldrà tornar a omplir aquells negocis capitanejats de gent que viu al nostre barri, i que ha lluitat per tirar-los endavant després de la tempesta. Caldrà donar-los les gràcies per ser-hi- Caldrà anar al comerç local, que és el comerç com cal.