Benvingut de nou: Pau Alsina

Fotografia: David Ramon

Hi ha carrers que duen el nom de persones i que el fet d’haver-los escoltat tota la vida fa que al final te’ls facis una mica teus, com si es tractés d’un veí. Aquest és el cas del carrer Secretari Coloma, una via que sempre he identificat amb aquesta denominació des que tinc ús de raó. Ja de petit anant amb la família a comprar al Mercat de l’Estrella normalment fèiem drecera per Secretari Coloma. I com deia abans al final el Secretari és tant familiar com el veí del costat de casa. Un carrer que sempre ha portat aquest nom per aquells veïns que van néixer després de la Guerra Civil.

Però fa pocs mesos diverses veus van demanar tornar a recuperar la denominació anterior que la via havia tingut abans d’anomenar-se Secretari Coloma: Pau Alsina.  Així doncs la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia va decidir impulsar el canvi de nom i sotmetre-ho a consulta pel veïnat, cosa que es va avalar entre els dies 15 de novembre i 15 de desembre de 2017. Els veïns i veïnes del carrer van decidir canviar el nom del carrer i els resultats van ser els següents: hi van participar un 62,8% dels consultats amb 654 butlletes favorables al canvi respecte de les 1.041 totals. Posteriorment la iniciativa va ser aprovada pel Consell Plenari del districte de Gràcia i informada favorablement per la Ponència del Nomenclàtor municipal.

D’aquesta manera el passat diumenge 17 de març va haver-hi l’acte de modificació de nom. Deixem així enrere més de setanta set anys de denominació de Secretari Coloma, nom instaurat oficialment el juliol de 1942 en memòria Joan de Coloma (Borja, 14421515) que fou Secretari de Joan II, protonotari de Ferran II i del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició. I la via torna a la denominació original de Pau Alsina instaurada el març de 1922. D’aquesta manera es torna a recordar el qui fou un dirigent obrer, teixidor de vels i polític republicà nascut a Barcelona el 1830 i que assistí al Congrés Obrer de Barcelona de 1865. Fou també el primer diputat de la classe treballadora en ocupar una acta al Congrés dels Diputats des de l’any 1869 al 1871 i senador per Barcelona. Durant la part final de la seva vida va esdevenir conserge d’un museu fins la seva mort al 1897. Així doncs després de tota una vida, els veïns veïnes veiem com el Secretari Coloma marxa i hem de donar novament la benvinguda al nou i per a molts conegut veí Pau Alsina.