Barcelona i Manresa tindran els primers supermercats cooperatius de Catalunya gestionats pels mateixos clients

Fotografia: Cedida

Barcelona i Manresa seran les ciutats catalanes que tindran els dos primers supermercats cooperatius de Catalunya gestionats pels seus clients. I juntament amb dos més que també estan en procés de gestació a Madrid seran els primers d’aquest model que obriran a l’Estat espanyol. El model d’aquest tipus d’establiment es basa en model del Park Slope Foof Coop, obert el 1973 i que actualment agrupa gairebé 20.000 socis. A Europa també ja s’han començat a implantar, en ciutats com París, Montpeller o Brussel·les.

El model de supermercat que s’implantarà a Barcelona, té com a característiques que els socis treballen tres hores al mes en el projecte. Això permet reduir considerablement els marges i oferir uns preus molt més assequibles per a una alimentació de qualitat -preferiblement ecològica- i de proximitat que en altres models acaben o bé sent més cars o bé repercutint en una remuneració més baixa, sigui al productor o a les persones que treballen en l’establiment, tal com firmen els seus organitzadors.

El projectes locals |

Els dos projectes s’han constituït durant el mes d’octubre, el dia 10 a Barcelona i el 15 a Manresa, com a cooperativa integral, que agrupa consumidors però també altres cooperatives que han apostat pel projecte i que també oferiran serveis al supermercat. En el cas de Barcelona, L’Economat Social de Sants i el Menjador Ca la Rosa de la Sagrera, i en el de Manresa, Frescoop-Mengem Bages i Cal Cases. Així mateix, més enllà dels socis consumidors i de serveis, hi ha la possibilitat de fer-se soci col·laborador per donar suport al projecte sense ser-ne consumidor ni fer-hi les hores de treball voluntari.

Els dos supermercats han obert aquesta setmana la seva campanya de captació de socis, ja que es considera primordial poder arribar a l’obertura (que Manresa calcula fer durant el segon trimestre de 2020 i Barcelona a finals d’any) amb una base social important. Per això ja està habilitada la possibilitat de fer-se soci a les pàgines web foodcoopbcn.cat i supercoopmanresa.cat. A Manresa, aquest dissabte 30 de novembre al matí també es fa el que se n’ha anomenat l’acte fundacional a l’Espai de la Plana de l’Om, on podrà fer-se soci presencialment.

Per ara cap dels dos supermercats té encara confirmat el lloc exacte on estarà ubicat, però a a Barcelona s’estan estudiant diversos espais, de moment entre Sant Andreu i el Clot. A la presentació dels dos projectes que va fer-se fa uns dies a Barcelona hi va participar Ada Parellada, cuinera del restaurant Semproniana, i que s’ha caracteritzat en els últims anys per la introducció dels valors en el sector gastronòmic i del consum. Parellada va felicitar els dos projectes per no ocultar que es tracten d’un supermercat. «No hem de demonitzar les paraules, sinó en tot cas revisar els models, i aquest vostre basat en els valors però també en un model de negoci m’agrada moltíssim«, va dir.

Els dos projectes han estat possible també gràcies al suport de les administracions públiques. En concret han estat escollits per formar part del programa de Projectes Singulars del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. En el cas de Barcelona també ha rebut ajuts de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els projectes de supermercats cooperatius de Manresa i Barcelona neixen a partir de la preocupació per la qualitat, el preu i l’impacte i la procedència del que mengem, en la línia de la sobirania alimentària, i per l’aposta per una forma de consum avançada i transformadora que beneficiï a les persones i no als accionistes de les grans empreses distribuïdores. Això, en tota la cadena de valor alimentària, des del productor, a qui se li ha de pagar un preu digne, fins al consumidor o les persones que treballen en el supermercat.