Balanç positiu de la Festa Major de Gràcia 2018

Fotografia: David Ramon

El passat dimarts 21 d’agost es va acabar la 201 edició de la Festa Major de Gràcia i des de la Fundació Festa Major de Gràcia s’ha valorat positivament el funcionament de l’edició d’enguany. . Un any més l»afluència de públic familiar i de totes les edats ha estat constant en horari diürn, i també en la programació de nit, amb especial concentració de persones el dia 15 (festiu) i el cap de setmana de Festa Major, especialment, dissabte 18. En total van haver-hi 21 espais guarnits, entre carrers i places, i el carrer Llibertat es va endur el primer premi del concurs de guarnits. Els organitzadors també han valorat positivament l’alt nivell i participació de les activitats de cultura popular com la Diada Castellera, on els Castellers de la Vila van culminar un 3d9f. També el Matí de festa major i la Diada de les colles de cultura van gaudir de molt públic. La Cultura Popular va comptar, a més, amb l’emotiva presentació oficial de l’àliga de Gràcia, i de l’Esbart Vila de Gràcia.

Els gots reutilitzables |

Pel que fa a la despesa en gots i la seva reutilització, enguany era la segona vegada que és posava en marxa el pla per a reduir el consum de got de plàstic i per tant de brossa, amb la posada en circulació dels gots reutilitzables. Així doncs gràcies a la utilització de 130.000 gots reutilitzables, s’ha evitat gastar 800.000 gots de plàstic, que equival a un estalvi de 4.000 quilos de plàstic. Sota el paraigua de la iniciativa ‘Ecofestes‘, de la Fundació Festa Major, per promoure una festa més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, per segon any es va editar un got amb el cartell de la Festa Major. En total, es van posar en circulació 130.000 gots reutilitzables, l’any passat en van ser 70.000. Una desena de bars també es van unir a la iniciativa

En total pel que fa al servei de neteja, s’han recollit 43,2 tones de residus de neteja viària, amb una reducció de 3 tones respecte de les dades disponibles de 2016 (2017 es va suspendre 3 dies la festa amb motiu de l’atemptat de la Rambla).

No és no, i conscienciació |

La Festa Major de Gràcia també va tornar a comptar amb el punt d’informació destinat a sensibilitzar, informar i atendre, en cas de produir-se assetjaments o agressions masclistes i LGTBIfòbiques. Aquest estand estava situat a la plaça de la Revolució. A més, per a la tasca informativa es va disposar d’un equip itinerant per tot l’espai de festa. En total el nombre de consultes de sensibilització ateses en aquesta edició del 2018 van ser de 1970, d’assessorament 17 i d’intervencions 9.

També cal destacar la iniciativa dels Castellers de la Vila de Gràcia, que durant cada dia de la Festa Major a la plaça de la Vila van posar en marxa un punt d’informació lila així com la col·laboració dels espais de festa i de la resta de carrers que s’han sumat a la campanya amb de, distribució dels materials (xapes, fulletons, cartells), la difusió de la falca musical antimasclista del grup Pasquins prèvia als concerts i activitats. Les noies castelleres van aixecar un pilar on enxaneta van mostrar el missatge NOésNo, i finalment també es va fer un seguiment de la campanya de conscienciació a través de les Xarxes Socials.