Atenció amb el canvi d’hora d’hivern.

hora hivern

Aquest cap de setmana arriba el canvi d’hora per adaptar-se a l’horari d’hivern. Així si fa uns mesos varem adelantar el rellotge una hora, ara toca fer el contrari.  Així doncs quan siguin les tres de la matinada, haurem d’endarrerir una hora el rellotge, de manera que la nit tindrà una hora més, en compliment de la Directiva Europea que regeix el denominat canvi d’hora i que afecta tots els Estats de la Unió Europea.

El perquè d’aquests canvis  d’avançament i endarreriment del rellotge a la tardor i a la primavera, és per fer coincidir el començament de la jornada laboral amb les hores de llum. Segons algunes dades, la despesa associada a la llum artificial amb aquests canvis d’hora pot arribar fins al 10% a les llars.

Així segons els experts, el retard del rellotge a l’hivern permet de tenir llum natural a primera hora del matí, que és quan hi ha la majoria de desplaçaments coincidint amb l’inici de la jornada laboral, sense afectar el consum d’energia en matèria d’il·luminació. I segons diuen les dades, disposar de més llum natural al vespre no compensaria el consum addicional d’energia per il·luminar una hora més de foscor el matí.