Aquest divendres hi ha l’acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats del 17 d’agost

Va ser la tarda del 17 d’agost quan Barcelona va quedar immobilitzada d’avant de diversos atemptats al centre de la ciutat i més concretament a la Rambla on van morir setze persones. Així doncs després de dotze mesos avui divendres 17 d’agost, a les 10:30 hores a la Plaça Catalunya, Barcelona acull l’acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats a Barcelona i Cambrils, amb el lema «Barcelona, Ciutat de Pau», conduït per la periodista Gemma Nierga. Abans però, al voltant de les 10:00 hores està prevista una ofrena floral davant el mosaic de Joan Miró de la Rambla, al Pla de l’Òs, amb familiars de les víctimes mortals. L’acte del primer aniversari dels atemptats a Barcelona i Cambrils, porta el lema, «Ciutat de Pau», que reafirma l’aposta de ser una ciutat de pau, acollida i integradora.

L’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, ha promogut i coordinat l’roganització de l’acte,  també hi haurà la presència institucional dels ajuntaments de Cambrils i Ripoll, així com Alcanar i Subirats. També es comptarà amb la presència de representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien víctimes mortals, i membres de tots els cossos policials, serveis d’emergència i la resta de serveis públics que van ajudar en l’atenció als atemptats. En aquest acte, sense parlaments oficials, el protagonisme recaurà en els familiars de les víctimes dels atemptats i els ferits.

Recordem que després dels atemptats milers de persones que passaven per la Rambla van deixar la seva mostra de suport a les víctimes, i així es va arribar a la xifra de més de dotze mil objectes i diversos documents en el mosaic del Pla de l’Os de Joan Miró, on es va aturar la furgoneta, com a homenatge a les víctimes. Des de llavors el comissionat de programes de memòria ha estat treballant intensament per recuperar tot aquest material i posar-lo a l’abast que tothom a través del web Memorial de La Rambla 17-A, podeu consultar-lo en aquest enllaç. En el projecte hi han treballat diferents institucions com el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), l’Arxiu Municipal Contemporani, la Direcció de Comunicació i el Districte de Ciutat Vella.