Aquest cap de setmana Gràcia celebra els 25 anys dels Foguerons de Sa Poble a la vila.

 

Aquest cap de setmana Gràcia celebra els 25 anys dels Foguerons de Sa Poble a casa nostra, el Tradicionàrius que compleix 30 anys també se suma a la celebració de la festa.

Com cada any, el Festival Tradicionàrius acull propostes relacionades amb la festa mallorquina més popular en la celebració dels seus 25 anys a la Vila. Les activitats van començar el passat dijous 26 de gener amb la inauguració de l’exposició de la Xarxa de les Cases de la Festa i el Museu Etnològic Sant Antoni, la festa major de l’hivern. La presentació va anar a càrrec de Toni Torrens, Francesc Fabregat i Josep Fornés.

Aquest  divendres 27 de gener, Maria Dolors Rodríguez, acompanyada dels Al Mayurqa, oferirà un taller de ball de bot a la tarda per tots aquells qui vulguin aprendre i posar-ho en pràctica al ball de bot de la nit. El concert d’enguany anirà a càrrec del Grup de música tradicional Es Bastió de S’illa amb la col·laboració de Maria Jesús Martí. Els menorquins presentaran el seu últim disc, Serenades, un recull de gloses antigues i lletres tradicionals musicades amb un estil tradicional però propi. Per tancar la nit, els mallorquins Al Mayurqa tornen als escenaris amb un conjunt renovat, amb la veu de Glòria Franquet i incorporacions com els Germans Martorell per oferir-vos una sessió de ball de bot.

Orígens dels Foguerons a Gràcia |

L’any 1992 en Toni Torrens va proposar de fer un fogueró com els de Sa Pobla per Sant Antoni a la plaça del Diamant perquè els seus fills, que estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina. A partir d’aquell moment, el Tradicionàrius va obrir les portes a glosadors, xeremiers i d’altres músics i any rere any vam veure com s’hi van anar afegint carrers, les Colles de Cultura Popular i d’altres entitats de la Vila, fins esdevenir la festa que coneixem ara. Avui dia, el C.A.T. Tradicionàrius forma part de la Federació de Foguerons de Gràcia amb les entitats Albopàs, Les Colles de Cultura de Gràcia, El Cargol Graciós, la Federació de Colles de Sant Medir i la Federació de Festa Major de Gràcia.

Programació d’actes 2017 |

Divendres, 27 de gener :

Centre de Cultural Popular la Violeta de Gràcia, carrer de Maspons, 6.
19.00 hores Inauguració de l’exposició Falles i Fogueres, a càrrec de Josep Fornés.
19.30 hores  Conferència És dissabte de Gràcia, l’origen de la revetlla mallorquina a Barcelona, a càrrec de Toni Torrens i Josep Fornés, creadors de la festa dels foguerons de sa Pobla a Gràcia.

Centre Artesà Tradicionàrius, Plaça Anna Frank
19.00 hores Taller de ball mallorquí a càrrec de Dolors Rodríguez.
22.00 hores  Concert del grup Es bastió de s’Illa, de Menorca, amb la col·laboració de M. Jesús Martí.Ball de bot amb el grup Al Mayurqa: Jotes, boleros i temes de creació pròpia.

Dissabte, 28 de gener :

11.00 hores Muntatge dels foguerons a les places i carrers següents: Places del Diamant, de la Virreina, de Sant Miquel i els carrers de Verdi del mig, Joan Blanques de baix de tot, Llibertat, Tordera, travessia de Sant Antoni, Puigmartí, Fraternitat de baix, Sant Joaquim i Perla.

Mercat de l’Abaceria i la Llibertat
12.00 hores Folk als Mercats amb els xeremiers.

Mercat de l’Estrella i Lesseps
12.00 hores Folk als Mercats amb els glosadors de Mallorca i Cor de Carxofa.

Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia, carrer de Maspons 6.
12.00 hores Espectacle de teresetes (titelles), El Castell Encantat a càrrec de la
companyia Teresetes Migjorn.
19.00 hores Trobada dels xeremiers.

Plaça de la Vila
19.30 hores Plantada de les Colles de Cultura Popular.
Sonada dels xeremiers de Mallorca i de la banda de flabiols i sacs de
gemecs La Sacairada.
20.00 hores Lluïments de les colles participants.
20.30 hores Inici de la cercavila fins a la plaça de la Virreina.
Hi participen: Xeremiers de Mallorca, La Sacairada, Trabucaires de Gràcia, Geganters de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Tamborers d’Albopàs, Dimonis d’Albopàs, Geganters de sa Pobla, Dimonis i sant Antoni de sa Pobla, Malsons de la Vella, La Vella de Gràcia, Drac de Gràcia, Kabum, Diabòlica de Gràcia, Escuats de la Malèfica del Coll, Malèfica del Coll, Gaudiamus Drac del Coll, Atzeries de la Vella i Castellers de la Vila de Gràcia.

Plaça de la Virreina
21.30 hores Encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb els dimonis, sant Antoni, les ximbombes i els cantadors de sa Pobla.
23.00 hores Balls i cants mallorquins amb actuació musical i ballada a càrrec dels grups Marjal en Festa, de sa Pobla, els xeremiers de Mallorca i Al Mayurqa.

Plaça del Diamant
21.30 hores Revetlla, glosada i cançons a càrrec de Festa de sa Ximbomba de sa Pobla, els glosadors, de Mallorca, i Cor de Carxofa, de Catalunya, i els xeremiers.

Espai de productes gastronòmics mallorquins.

21.30 hores Encesa dels foguerons i inici de la revetlla. Places del Diamant, de la Virreina, de Sant Miquel i els carrers de Verdi del mig, Joan Blanques de baix de tot, Llibertat, Tordera, travessia de Sant Antoni, Puigmartí, Fraternitat de baix, Sant Joaquim i Perla.