Aquest 24 i 25 d’octubre nova edició del 48h Open House Barcelona 2020

Fotografia: Cedida

Un any més Barcelona gaudeix d’una nova edició del 48h Open House BCN, una bona manera de conèixer millor l’espai arquitectònic de la nostra ciutat i alhora també de Gràcia. Aquest 2020 el festival s’organitza al voltant de la temàtica La ciutat saludable, i s’ha agrupat en zones que es poden recórrer a peu amb una distància màxima de quinze minuts entre les diferents activitats. Urbanísticament, el concepte ciutat dels quinze minuts reivindica la ubicació de serveis bàsics a una distància màxima de quinze minuts caminant per als ciutadans i aposta per una ciutat justa (respectuosa amb les persones), humana (que afavoreix una mobilitat sostenible i anul·la desplaçaments innecessaris) i sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Així doncs enguany sota aquest concepte podem trobar diferents idees de ciutat, la ciutat de les persones, aquella ciutat que té en compte l’arquitectura per a persones i col·lectius vulnerables, a ciutat-barri, aquella que propicia un urbanisme de proximitat i una mobilitat sostenible com és capaç d’adaptar-se als canvis, i finalment la ciutat mediterrània, que es construeix tenint en compte les característiques climàtiques, culturals i socials pròpies del Mediterrani, i que està compromesa globalment amb la sostenibilitat mediambiental.

Així doncs sota aquests conceptes aquest cap de setmana del 24 i 25 d’octubre les ciutats de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, poden tornar a gaudir d’un festival d’arquitectura que vol apropar aquells més quotidians però de forma habitual els veïns i veïnes no poden tenir-hi accès, ja que són propietats privades.

El 48h Open House a Gràcia 2020 |

Sota el títol La Gràcia creativa, al nostre districte podrem visitar fins a vuit espais diferents.

1- La CASA SEAT: El projecte de la seu de la Casa SEAT s’ha regit dins la volumetria existent del volum inferior (planta baixa i cinc pisos) de l’antic gratacels del Deutcshe Bank a l’Av. Diagonal, 446.

2- Habitatges Escorial: Aquesta unitat residencial a base de blocs va ser plantejada com a alternativa a l’illa tancada, trencant l’esquema i obrint l’interior com a espai públic relacionat amb els carrers circumdants, tot i que posteriorment es va tancar. C. de l’Escorial, 50.

3- Oratori i Residència Sant Felip Neri: Conjunt arquitectònic format, d’una banda, per una part residencial, destinada a l’ús exclusiu de la congregació de l’oratori, on les dependències s’organitzen al voltant d’un claustre central. C. del Sol, 2-10.

4- La Falsa Capella Gaudí de la Parròquia Sant Joan Baptista de Gràcia: Església d’una sola nau, amb capelles, transsepte i coberta a dos vessants, on destaquen l’altar sacramental, la casa rectoral (al carrer de l’Església) i la capella del Santíssim (situada darrere el presbiteri). C. del Robí, 28.

5- Casa de la Vila de Gràcia – Seu del Districte: L’Ajuntament de Gràcia es va construir en diferents etapes, entre les quals destaca la de l’any 1906, que va reorganitzar l’edifici original, en va augmentar l’alçada i va donar-li una nova façana actual. Pl. de la Vila de Gràcia, 2.

6- Casa Vicens: La casa Vicens és la primera casa construïda d’Antoni Gaudí. Concebuda inicialment com a casa d’estiueig per a Manel Vicens, corredor de borsa i canvi, és un dels primers edificis que inaugura el modernisme a Catalunya i a Europa. C. de les Carolines, 20.

7- Habitatge al carrer de Còrsega: Projecte de reforma integral on es pren com punt de partida el fet que la nova distribució ha de funcionar tant com a ús exclusiu d’habitatge com per a ús d’habitatge i estudi. C. de Còrsega, 298.

8- On-A Headquarters: La seu de l’estudi d’arquitectura ON-A és un espai de 400 m² dividits en quatre zones diferenciades. C. del Doctor Rizal, 8.