Aquest 23 i 24 torna el 48h Open House Barcelona amb 12 espais visitables a Gràcia

Aquest cap de setmana els graciencs tornen a tenir l’oportunitat de visitar espais arquitectònics, que normalment no estan oberts al públic, gràcies a una nova edició del 48h Open House Barcelona que se celebra aquest cap de setmana, els dies 23 i 24 d’octubre de 2021. Enguany el tema destacat és el de l’arquitectura mediterrània, una tradició arquitectònica vernacular, d’arrels populars i anònima que s’ha interpretat i adaptat a les noves realitats.

El mediterrani  |

Històricament, la costa del Mediterrani s’estructurava en nuclis densos que donaven un equilibri territorial: ciutats actives amb comerç portuari, boscos que controlaven l’erosió i àrees fèrtils d’agricultura. L’arquitectura mediterrània va desenvolupar característiques tipològiques pròpies i tècniques constructives arrelades al lloc. Pel que fa a les tipologies, trobem exemples com la casa mediterrània, que es caracteritzava per tenir unes dimensions humanes (amb espais de proporcions domesticades que tenien en compte el comportament de les persones). Pel que fa a les tècniques constructives, trobem exemples com la volta catalana (que Rafael Guastavino va perfeccionar, exportar i patentar amb edificis com el Teatre La Massa de Vilassar de Dalt i el recinte de l’Escola Industrial de Barcelona); exemples constructius del modernisme (com l’obra de l’arquitecte J.M. Jujol a Sant Joan Despí), i exemples industrials, que, per cobrir les necessitats funcionals i econòmiques, sovint feien servir els materials més propers (com la Indústria Akroll, a l’Hospitalet de Llobregat).

Espais i itineraris a Gràcia |

1) Itinerari Literari Mercè Rorodera

2) Intervenció artística al Carrer de Santa Rosa

3) Estudi Habitatge Mas-Aquí

4) Casa Francesc Cama

5) On-A-Headquarters

6) Itinerari Lliure el Pla de Gràcia

7) Antincs Tallers Manyach (Escola Josep Maria Jujol)

8) Falsa Capella Gaudí a la Parròquia de Sant Joa Baptista de Gràcia

9) Casa Vicens Gaudí

10) Casa Seat

11) Ateneu de Fabricació de Gràcia

12) Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T)

Podeu consultar tota la programació tant de Gràcia com de Barcelona i les altres ciutats que participen en aquesta edició en aquest enllaç web.