ALBERT GIL: «Les festes són un molt bon espai per a treballar valors solidaris, educatius i col·labotarius».

Aquest dissabte l’associació Teixint Connexions celebra la seva 4 festa per recaptar fons per a La Marató de TV3. Enguany més de 50 entitats socials de lleure i cultures s’han donat cita a la plaça del Poble Romaní. Conversem amb un dels responsables d’aquest acte, i de l’entitat amb l’Albert Gil, que explica com sargeix la iniciativa i com de mica en mica s’han anat fent gran, dels reptes de futur i del que és per a ell Gràcia.

Fotografia: Teixint Connexions.

Enguany celebreu la 4a Festa Teixint Connexions per a la Marató de TV3…
Així és. I ho fem ampliant participació i, també, canviant d’ubicació. Tenim moltes ganes de celebrar la festa a la plaça del Poble Romaní, aprofitant que enguany l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia l’ha recuperada per celebrar-hi la festa major.

Una cinquantena d’entitats hi participen en l’edició d’aquest 2016?
Sí. Entitats, col·lectius, professionals i veïns i veïnes d’àmbits molt diversos. Participaran de la festa escoles i AMPA’s, entitats de salut mental i de persones amb discapacitat, artesans, llibreries i comerços, entitats de cultura popular i festa major, entitats esportives, de solidaritat i de gent gran, corals, grups de música, dansa i estudiants de música del barri…

Què hi podrem trobar?
De tot i més! D’una banda, els estands informatius de les entitats. I de l’altra, un munt d’activitats que les mateixes entitats dinamitzaran: tallers de manualitats, familiars i artístics, demostracions de zumba i de swing, concerts amb les corals Baluern, Cantabile i GodVibes, així com el grup Alma de Boquerón. I també, cinc carrers de festa major faran tapes solidàries. Les àvies de la Violeta vendran bufandes i altres productes fets a mà per elles. Hi haurà jocs i parades de llibres i joguines de segona mà. Els Castellers de la Vila de Gràcia faran un pilar. Iniciarem la festa amb la percussió dels Batucargol i la finalitzarem amb la dels Malsons de la Vella de Gràcia…

Quin és el seu objectiu?
L’objectiu no és altre que recaptar diners per a la Marató de TV3 i enfortir els vincles del teixit social de Gràcia. Ens agrada que una cinquantena d’entitats molt diverses organitzin plegades una festa solidària que a la vegada els permeti interactuar entre elles. Que es coneguin, que parlin i que pugui, generar sinèrgies futures. En definitiva, fer xarxa.

Per què decidiu crear aquest esdeveniment?
Les festes són un molt bon espai per a treballar valors solidaris, educatius, comunitaris i col·laboratius. I un barri tan festiu com el nostre havia de tenir una festa que visualitzés l’impacte de la Marató de TV3 a nivell de país. I que reforci i reconegui totes les activitats que, paral·lelament, organitzen als cinc barris de Gràcia esplais, AMPA’s, escoles, comerços i altres entitats.

Després d’aquestes tres primeres edicions quina valoració en feu?
Estem molt contents i, a la vegada, una mica espantats. A la primera edició ens vam ajuntar 10 entitats i enguany ja en som 50! La festa creix i el més important és que ho fa perquè també creix el projecte de Teixint Connexions.

La Festa està organitzada per Teixint Connexions, com sorgeix aquesta idea?
Teixint Connexions neix de la festa major al carrer de la Llibertat i del treball conjunt i en xarxa de les entitats que tenen la seu en aquest carrer. Per això les dues primeres edicions es van celebrar al carrer de la Llibertat.

Qui sou i què feu a Teixint Connexions?
Teixint Connexions som gent que ve del teixit social del barri, especialment del festiu, i que en aquesta història intentem aportar la nostra experiència en l’àmbit comunitari a partir d’iniciatives en què hem participat. Ja sigui des de l’àmbit associatiu com el projecte “Creant xarxa ambiental”, o bé des de l’àmbit de l’administració amb propostes com el Pla Educatiu d’Entorn de la Vila de Gràcia. Per això uns dels nostres objectiu, a banda de fomentar el treball en xarxa entre les entitats, és connectar l’escola amb el seu entorn. El futur passa per l’educació i el territori hi té un paper educatiu molt important.

Quins propòsits teniu per l’any vinent?
Per aquest 2017 tenim un repte clar: ser capaços d’organitzar-nos i aconseguir els recursos per afrontar amb garantia i professionalitat els projectes educatius i de treball en xarxa que tenim sobre la taula. Des del voluntariat no podem assumir la demanda de les escoles per conèixer i treballar amb la realitat que tenen al seu voltant. I per tant, hem de poder ajudar i donar a les entitats les eines i els recursos necessaris per arribar a les escoles. De fet, els infants i joves del barri hauran d’agafar el relleu dels veïns i les veïns que avui estan al capdavant de les entitats i dels projectes socials, culturals, esportius i de lleure.

Gràcia necessita unificar el teixit associatiu?
Potser més que unificar el que necessita és trobar aquells espais que ens permetin, a partir de tot allò que ens uneix, ser capaços de treballar plegats, de parlar-nos, d’escoltar-nos, de conèixer millor el que fan els altres, de compartir, ajudar i col·laborar. Malgrat vinguem d’espais o tinguem mirades i maneres de fer diferents.

Què és Gràcia per a vostè?
Doncs és on he nascut, he crescut, m’he format com a persona i on, de moment, encara hi visc. Però tal i com estan les coses, amb un model de ciutat que expulsa els veïns i les veïnes dels seus barris, no tinc clar que hi pugui envellir.