Albert Gil i Albert Giralt de Teixint Connexions «Teballem amb entitats de tots els àmbits»

Fotografia: Cedida per Teixint Connexions. Festa d’activitats a Vallcarca.

Teixint Connexions és una teranyina de sinergies, que connecta entre si el món associatiu, educatiu, cultural i comercial de Gràcia. Després de quatre anys de vida de l’entitat, els responsables segueixen treballant dia a dia, i és que de feina sempre n’hi ha. L’objectiu de l’entitat és establir vincles amb tots aquests col·lectius i establir accions conjuntes per a millorar la cohesió social i les condicions socials dels veïns i veïnes de Gràcia. I ho fan participant activament a les festes populars de Gràcia, de Vallcarca, però també amb projectes intergeneracionals, suport als refugiats i moltes més activitats.

A la web dieu que Teixint Connexions neix per sumar esforços i crear xarxa entre les entitats de la vila de Gràcia. Com es concreta aquesta voluntat de crear sinèrgies, en quines accions/mesures?
Bàsicament es concreta en quatre línies d’acció:

1. D’una banda, amb trobades individuals amb les entitats, col·lectius, projectes, recursos i professionals del territori per conèixer la seva activitat i explicar-los la nostra iniciativa.
2. Impulsant projectes concrets per enxarxar i connectar entitats, escoles i el teixit social del territori com, per exemple, el projecte intergeneracional amb l’escola Patronat Domènech i l’Espai de Gent Gran de La Violeta que està en funcionament des de fa tres anys.
3. Realitzant la simple funció de connectors a partir de la demanda i les necessitats de les entitats que formen part de la xarxa.
4. Impulsant espais de trobada entre les entitats i agents que formen part de Teixint Connexions. Es una línia que hem treballat relativament poc i que volem potenciar en el futur.

I com ho penseu fer perquè es dugui a terme i no es quedi en un eslògan o una simple declaració d’intencions?
Tenint en compte la riquesa del teixit associatiu del Districte de Gràcia, és prou complicat pretendre ser capaços d’interconnectar totes aquestes entitats, però estem fent quasi bé una visita diària a una nova entitat o agent social del cinc barris del districte. A més a més, seguim fent trobades i generant propostes amb les que ja hem treballat els darrers anys i que ja formen part de la xarxa. Feina no ens falta… Només cal que ens seguiu a les xarxes!

La vostra presència significa que havíeu detectat que a Gràcia faltava cohesió en l’àmbit social i cultural perquè cadascú anava pel seu compte?
Com bé hem dit, a Gràcia tenim un importantíssim teixit associatiu que, possiblement, s’organitza molt bé per àmbits d’acció o temàtics però que, al nostre entendre, li manca establir connexions entre aquests àmbits temàtics i socials. Justament perquè la realitat del dia a dia de les entitats, que treballen des del voluntariat, fa que dediquin el 100% del seu temps a desenvolupar la seva missió, aquestes no tenen la capacitat de generar sinergies amb altres realitats del territori fora del seu àmbit d’actuació, i d’aquí neix la idea de Teixint Connexions.
També, més enllà de les accions comunitàries que l’administració impulsa en alguns dels barris, creiem que és important tenir una visió global de territori amb la idea de fer xarxa entre els cinc barris de Gràcia. I finalment, en el marc de l’actual procés de redefinició del model educatiu, creiem que cal treballar projectes que connectin l’escola amb la realitat social i associativa del seu entorn, involucrant així els i les alumnes de les escoles amb les entitats i fent que aquestes siguin corresponsables de l’educació del seu entorn i dels futurs veïns que promouran la seva activitat. Parlem molt del comerç de proximitat però creiem que cal fer èmfasi també en les entitats i associacions de proximitat, de què serveix que expliquem a les escoles grans projectes de grans entitats si no els descobrim que al costat de casa o de l’escola poden ser partícips d’aquests projectes?

Amb quines entitats treballeu?
Treballem amb entitats de tots els àmbits, ja siguin culturals, esportives, ambientals, de salut mental o de lleure. Però també amb professionals del territori amb altres formes jurídiques, ja siguin autònoms, comerços, empreses, cooperatives o coworkings. Una de les línies que volem potenciar és ampliar xarxa i projectes amb els centres educatius, especialment en l’etapa de secundària. Així com també treballem amb projectes i recursos de l’ajuntament.

Parleu del carrer com a “espai cultural d’aprenentatge, de relació i convivència”. S’ha de recuperar el carrer en contraposició a la dinàmica/tendència d’anys en què les coses s’han decidit en despatxos sense l’opinió de la gent?
Els carrers i les places han de ser sempre espais d’aprenentatge i creixement col·lectiu, si són només espais de terrasses i els tractem com a museus no podem pretendre que el sentiment de barri que pot haver-hi a Gràcia es mantingui. On es reuneix la gent? On parla? On discuteix? On troba l’espai per generar un projecte compartit?

La idea és potenciar l’espai públic com a espai comunitari, que pugui ser una mostra del que s’amaga dins les parets de cada entitat o associació i que els veïns i veïnes que vulguin participar del creixement col·lectiu ho puguin fer arrelades al seu barri i el seu teixit associatiu. On han de fer l’activitat els esplais i agrupaments del districte? En patis tancats? Com volem que aquests infants creixin en un barri i se’l sentin seu sinó els l’ensenyem? Cal que totes siguem responsables de cuidar l’entorn més proper que tenim.

Fotografia: David Ramon. Festa Teixint Connexions per La Marató de TV3 2017.

Quins projectes teniu entre mans?
El principal projecte, o repte, que tenim és poder desenvolupar la idea de Teixint Connexions, donar-li una “entitat”, que quan els veïns i veïnes ens busquin sàpiguen on anar. I això passa per fer el projecte econòmicament viable i sostenible, creiem que la manera que tenim de poder desenvolupar la nostra tasca és a través de projectes socioeducatius i comunitaris, i per això ens estem plantejant la opció de muntar una cooperativa.

Cap a on voleu arribar, us he posat alguna fita o objectiu?
Doncs en aquests moments tenim a sobre la taula el repte de transformar l’entitat en una cooperativa de treball d’iniciativa social per donar resposta al creixement de la iniciativa i, per tant, professionalitzar la nostra acció amb tres clares línies d’acció:

1. Desenvolupar una línia de serveis socioeducatius per a escoles i instituts
2. Desenvolupar un a línia de serveis i recursos per a entitats
3. Potenciar l’acció de projectes i serveis comunitaris fomentant la interrelació entre els agents del territori

Al final, tornar a posar en valor el que fins fa uns anys feien els plans educatius d’entorn.

Quins són els punts febles que té Gràcia a nivell social i cultural, és a dir, on cal actuar amb més urgència? I quines potencialitats té i podeu aprofitar?
Com hem comentat abans, des del nostre punt de vista, amb la feina que hem pogut realitzar fins ara, només ens veiem capaços de dir que creiem que manca una relació més directa entre diferents tipus d’entitats del districte. Moltes treballen conjuntament amb altres entitats del seu àmbit però no hi ha prou interrelació entre àmbits diferents. Aquí és on volem posar el nostre objectiu i és el que creiem que podem aprofitar.

Més enllà d’això, no tenim capacitat ara per ara de poder fer una diagnosi més completa, tot i que podria anar perfectament en la línia de projectes que ens podem plantejar com a Teixint Connexions, però fer un estudi com aquest requereix moltes hores i recursos. Un cop elaborat un estudi d’aquestes característiques caldria veure quines potencialitats podria tenir i caldria treballar.

Qui hi ha darrere de la vostra iniciativa?
Si preguntes per les persones, hi som l’Elsa, la Sandra i els dos Alberts. Però darrera de Teixint Connexions hi ha la necessitat de generar sinèrgies. Si després de 4 anys de fer feina voluntària i/o participar en activitats o tallers aquesta idea segueix viva i la gent ens continua trucant, és que cal que Teixint Connexions s’estableixi; sinó fos així, ja no tindria sentit que féssim cap pas endavant.

Sou conscients que hi ha molta feina i que, en molts casos, aquest tipus d’iniciatives s’acaben diluint perquè la gent es cansa i no veu resultats?
Precisament per això volem fer un pas endavant i llençar-nos cap a Teixint Connexions com a un repte personal i professional de cadascú de nosaltres. Si podem fer que Teixint Connexions esdevingui una cooperativa i que les persones que en formem part ens hi puguem dedicar segur que tindrem més força per poder-la fer créixer i que el projecte sigui viable i sostenible.

Teniu algun tipus d’interlocució amb l’Ajuntament del Districte, voleu/necessiteu que us ajudin, algun tipus de col·laboració?
Quan hem trucat a la porta del Districte sempre hem trobat algun interlocutor amb qui parlar i expressar-li les nostres necessitats. De fet, ja hem col·laborat amb el Districte en projectes com poden ser “El món a la meva escola” o el projecte intergeneracional a les escoles. Quan participem a les taules comunitàries també ho fem amb la necessitat de poder, conjuntament amb el Districte, afrontar les necessitats que puguin sorgir d’aquests espais de debat; això ho podrem fer quan tinguem la capacitat de gestionar projectes comunitaris.

El context polític pot restar suports a la complicitat entre entitats o, al contrari, pot enfortir encara més els lligams tenint en compte el caràcter reivindicatiu i compromès de Gràcia amb tot tipus de causes?
Els últims anys hem pogut veure que els moviments socials d’aquest país, i d’aquest districte, són molt potents i que, quan més gran ha estat la necessitat col·lectiva, més gran i organitzada ha estat la resposta. No tenim cap dubte que Gràcia és i seguirà sent un districte compromès i reivindicatiu; si la massificació turística, la gentrificació o l’especulació immobiliària no han acabat encara amb els veïns i les veïnes, segur que ja no ho podran fer. Estem convençudes que Teixint Connexions ha de ser una eina més de treball conjunt entre totes aquelles que volem que a Gràcia els agents socials segueixin treballant conjuntament per viure en un districte millor.