Acollida i acompanyament a persones migrants a Barcelona.

benvinguts a bcnSi ets de fora i estàs vivint a Barcelona, l’Ajuntament posa en marxa unes sessions informatives per acostar-te la ciutat. L’Ajuntament, a través de sessions en grup i entrevistes individuals, ofereix informació general sobre coneixement d’entorn, tràmits, orientació a recursos a la ciutat, o drets i deures, entre d’altres.

Organitzades pel Servei d’Orientació i Acompanyament per a persones immigrades (SOAPI), les sessions tenen lloc als diferents districtes de la ciutat a càrrec de tècnics d’acollida i acompanyament.

Aquestes sessions es dirigeixen tant a persones que s’han empadronat recentment a Barcelona com a aquelles persones migrants que tot i portar un temps residint-hi, els cal informació sobre serveis i recursos.

Per tal d’afavorir-ne la participació, el desplegable informatiu està editat en català, castellà, anglès, francès, rus, xinès, àrab i urdú. Podeu demanar més informació a acollida6@bcn.cat i al telèfon 625 177 748.

Calendari de les trobades

Les sessions del 2016 es realitzen a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) (Pl. Vila de Gràcia, 2). Tenen lloc mensualment, els següents dimecres de 18 a 20 h:

13 de gener
3 de febrer
2 de març
6 d’abril
4 de maig
1 de juny
6 de juliol
7 de setembre
5 d’octubre
2 de novembre
14 de desembre

Les sessions tenen una durada de 2 hores, i en cas que sigui necessari s’hi facilita un servei de traducció en la llengua d’origen. Els participants rebran un comprovant d’assistència, útil en algunes de les seves gestions administratives.

Què es fa a les sessions?

Els continguts tenen a veure amb la informació bàsica sobre la ciutat i el districte, els seus contextos socio-culturals, l’organització política, etc… com ara:

  • informació sobre tràmits bàsics de caire general: empadronament, obtenció de la targeta sanitària, sistema educatiu, etc.
  • els drets i deures dels ciutadans i les normes de convivència
  • orientació sobre tràmits bàsics d’estrangeria
  • orientació sobre recursos per la inserció laboral
  • informació d’equipaments, serveis i oficines municipals diversos (biblioteques, centre cívics, oficina d’habitatge, Punt d’Informació i Atenció a la Dona – PIAD…)
  • orientació per a l’aprenentatge de les llengües oficials (escoles d’adults, Consorci per a la Normalització Lingüística – CNL, entitats que ofereixen cursos de llengües…)
  • informació sobre homologacions i convalidacions de títols, etc.

S’hi projecta un audiovisual adaptat als recursos del territori i s’hi lliura material d’acollida amb informació de la ciutat. Al finalitzar la sessió, es lliura un certificat d’assistència que pot servir per complementar la documentació necessària per a la sol·licitud de l’informe d’Arrelament Social, renovació de permisos i accés a la nacionalitat.