A la Biblioteca Jaume Fuster podem veure l’exposició «Barcelona coopera. La Cooperativa de Teixidors a Mà, 1876-2004».

Fins al pròxim 9 de juliol la Biblioteca Jaume Fuster i l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia acullen l’exposició «Barcelona coopera. La Cooperativa de Teixidors a Mà, 1876-2004», en què es vol fer un petit tribut a la Cooperativa de Teixidors a Mà i alhora donar a conèixer una forma d’organització que a Catalunya i també a Barcelona fou molt important entre els segles XIX i XX.

Fotografia: Arxiu Municipal del Districte de Gràcia.

En aquesta exposició hi podrem veure una mostra el patrimoni documental conservat sobre la cooperativa gracienca, del qual els centres de l’Arxiu Municipal de Barcelona conserven diversa documentació sense la qual no es podria escriure una història plural dels barris de la ciutat de Barcelona i per tant de la seva riquesa i diversitat. Entre els materials conservats hi ha nombrosa documentació gràfica sobre la seva oferta cultural i imatges inèdites d’actuacions teatrals durant els anys de la Guerra Civil que ara es donen a conèixer per primera vegada.

La Cooperativa |

La de Teixidors a Mà fou una de les cooperatives creades com a associacions d’ajuda mútua amb l’objectiu principal de garantir el proveïment de queviures a un preu assequible i enfortir la identitat de grup dels seus integrants. D’aquesta manera els seus socis, a més, també podien gaudir de fons de vellesa i assistència mèdica i d’una oferta cultural i de lleure autogestionada, com ara excursions, funcions de teatre amateur, l’estudi de l’esperanto, la consulta de llibres a la biblioteca i fins i tot classes d’alfabetització. És a dir tot un món d’avantatges per als seus socis molt important en l’època en què ens trobem.

El 2016 el darrer president de la Cooperativa de Teixidors a Mà feia donació a l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia de diversos documents i fotografies històriques que, juntament amb la col·lecció procedent del Club Excursionista de Gràcia sobre la cooperativa, han permès l’elaboració d’aquesta mostra.

Dades |

Sala d’exposicions de la Biblioteca Jaume Fuster-Arxiu Municipal del Districte de Gràcia.
Plaça Lesseps, 20-22
Data: del 9 de juny al 9 de juliol
Horari: de dilluns a divendres, 10-21 h
Dissabtes, 10-13 h i 16-21 h i Diumenge d’11-14 h
Entrada gratuïta.