Ploma i erotisme. Taller de Relat Eròtic.

Barcelona sembla ser un lloc idoni per escriure sobre sexe. O per escriure per tenir sexe. Durant molts anys vam tenir una fantàstica col·lecció de llibres dedicats a l’erotisme dignes de Premi Nobel. I no exagerem: La Sonrisa Vertical, que així es deia la col·lecció de Tusquets Editores (avui, mudada a Planeta), portava títols d’escriptors de bona ploma i millor renom que avui han assolit el gran premi literari, com Mario Vargas Llosa.

Altres noms de la col·leció no requereixen ni ser presentats, com el Marqués de Sade o a escala més local, Andreu Martín. I és una pena, però els més prolífics, i en van ser molts, són aquells autors de fama que van escriure obres eròtiques sota anònims i pseudònims impossibles de reproduir. A tots ells, gràcies per les obres, però estirada d’orelles per no voler vanagloriar-se d’un gènere que hauria de ser més prolífic i aplaudit.

I ara ens direu què perquè parlem de Tusquets, que amb Gràcia, tenia més aviat poca relació (malgrat la seva fundadora i presidenta d’honor, Beatriz de Moura, mora per Gal·la Placídia). La seva seu imponent es trobava al Districte de Sarrià, tot i que avui ja es troba desapareguda i enterrada sota pisos de luxe. El que té el mercat, que tot s’ho menja.

Però al barri, també s’escrivia evocant el sexe. Recordem l’editorial Bruguera, ubicada al Coll, barri que malgrat oblidat, també és de Gràcia. I des de Bruguera ideaven, escrivien i pintaven històries gràfiques. I també eròtiques! O pseudoeròtiques. Els més entrats en anys potser recordareu Celia, una novel·la gràfica per a adults que es va publicar del 1960 fins deu anys més tard. Eren tebeos monogràfics de temàtica romàntica, -en aquells anys, què voleu, molt eròtics i explícits no podien ser!- que traduïen historietes publicades a l’estranger.

Recordada l’Editorial Bruguera del nostre barri, segur que molts heu recordat Mortadelo y Filemón, un dels còmics de referencia de l’editorial. Rastrejant la xarxa, hem trobat un còmic porno de la saga, realitzat pel que suposadament seria un «negre» d’Ibáñez. Doneu-li un ull, que és molt simpàtic.

Però tornem ja al nostre segle. Si voleu trobar quelcom més actual, en format novel·la o còmic, passeu per amantis.

I si el que preferiu és escriure vosaltres mateixos els vostres relats, també en tenim opció. Agendeu:

Taller de Relat Eròtic, amb Maranta Rubiera
12 de febrer
amantis Gràcia
Torrent de l’Olla, 145
Inscripcions: bcn@amantis.net

Bona escriptura!

Per Marta Molas d’amantis Gràcia.