Fotografia: Cedida

Sempre he cregut que la música no només serveix per gaudir-la a través de la seva melodia o de la lletra que l’acompanya, també marca un ritme, un tempo, serveix per agafar impuls, per avançar en definitiva per sentir-se viu. I això és el que fan des de Reperkutim quan surten al carrer amb els seus tambors, la seva percussió amb ritmes i sonoritats afrobrasileres que ens aporten alegria a tots els presents.

Però per aconseguir que els tambors ressonin, un grup de persones molt diverses hi han de dedicar moltes hores. Per aconseguir-ho Reperkutim neix com un projecte cultural i comunitari que utilitza la percussió afrobrasilera com a eina facilitadora i d’acompanyament per a treballar la gestió de la diversitat i la transformació personal i social, el moll de l’os és una cooperativa d’iniciativa social que aposta per l’economia social i solidària, que posa a les persones al centre des de l’horitzontalitat, l’equitat, l’honestedat i la participació.

Els punts bàsics del projecte de Reperkutim són: La Diversitat, i per tant les realitats dels barris, amb un equip que treballa des de l’empatia amb una mirada que respecta els orígens, les creences, els valors i els ritmes vitals i percutius. Amb la Inclusió es generen espais de trobada i de cures per a persones amb discapacitat i/o diversitat funcional, joves i dones en risc de vulnerabilitat i veïns i veïnes que, juntes, fan valdre positivament les seves pròpies diferències. La Interculturalitat realça el reconeixement tan divers de les persones i dels diferents barris de la ciutat. I finalment trobem l’Acció comunitària, el moment de posar en pràctica a la comunitat tots els valors esmentats anteriorment.

Una xarxa de reperkussió |

Perquè tots aquests valors tinguin una repercussió en la societat cal establir una xarxa que funcioni com a eix vertebrador de totes aquestes realitats i sigui també el punt on poder-se desenvolupar. Reperkutim genera grups als diferents barris de Barcelona, amb l’objectiu de treballar per a agents socials i per a l’administració. Amb la creació d’un repertori comú es treballen els objectius compartits amb tots els grups i projectes que, junts, es mostren a la comunitat generant una xarxa entre veïns i veïnes dels diferents districtes de tota la ciutat.

Fotografia: Cedida

Per altra banda el treball cooperatiu i col·laboratiu forma part de l’ADN de Reperkutim. Així doncs, l’acompanyament de les persones que participen en el projecte passa per una bona coordinació amb les famílies i els seus referents socioeducatius. El seu reconeixement públic i social és fruit de l’important treball en xarxa amb les entitats i agents culturals i comunitaris del territori.

I finalment amb les ciutats de Granada, Melilla i Dénia formen part de la xarxa Bloco Suca (Sumant Capacitats) per construir plegades un futur transformador i reivindicar la suma d’idees, sentiments, oportunitats i capacitats sota el paraigua de Bloco SuCa. Amb la clara intenció de seguir creixent i replicant objectius, valors i metodologia per tot el país.

Cal seguir reperkutint positivament |

Per a poder seguir duent a terme tots aquests propòsits i a causa de l’impacte emocional i econòmic que ha causat la Covid-19, enguany s’ha hagut  d’aturar mig any l’activitat i això ha causat que l’entitat s’hagi quedat sense ingressos i acumulant deutes per les despeses fixes del projecte. Per aquest motiu han decidit posar en marxa la campanya «Reperkutim tambors que transformen», un finançament col·lectiu que té com a objectiu assumir el cost de tots els tambors del projecte.

Des de l’entitat afirmen que si poden fer front al deute que fa temps arrosseguen, tindran la capacitat d’encarar el futur i la viabilitat de Reperkutim centrant tots els seus esforços en desenvolupar el pla comercial a partir d’una cartera de serveis s’ha dissenyat gràcies a la formació dels programes Camí de la solidesa de Barcelona Activa, Impulsa Cultura de la Fundació Catalunya Cultura, Crowdcoop i Learning to Grow Coop de la Federació de Cooperatives.

Així doncs la xifra mínima per a poder tirar endavant és aconseguir recaptar uns 3000 €, però l’objectiu òptim seria la xifra de 10.000 €. Així doncs tothom que vulgui pot fer aportacions des del 5 € fins als 550 € i per a cada aportació Reperkutim recompensa als mecenes per exemple amb una samarreta, una bossa de mà, o diferents packs. Si hi voleu col·laborar podeu fer-ho a portant el vostre granet de sorra a través d’aquesta pàgina web.