Fotografia: Cedida

Aquest any, la Festa Major de Gràcia ha estat diferent, però no ha faltat el cartell oficial com marcada tradició, i que hem pogut veure pels carrers, a la samarreta, got i també al programa de mà oficial de la Festa. Avui al TOT GRÀCIA hem volgut parlar amb en Sergi Solans, guanyador de l’edició d’enguany del cartell, i com ha estat l’experiència d’emportar-se el primer premi.

Ets el guanyador del concurs de cartells de la Festa Major 2020, com vas rebre la notícia?
Doncs realment vaig estar tota la setmana amb molts nervis, ja que em van comunicar que era un dels quinze finalistes que passaven a la segona fase, finalment l’entrega la vaig poder veure en un vídeo en directe i quan ho vaig saber, vaig trucar tot seguit als amics per a comunicar la notícia. Així que vaig estar molt content.

Com va sorgir la idea de presentar-se al concurs?
Doncs era la primera vegada que m’hi presentava. Recordo que d’adolescent veia els cartells, que era el temps en què començava el meu interès per la il·lustració, el dibuix i el disseny, i sempre pensava, l’any vinent m’hi presentaré. I sempre ho deixava passar, quan me’n recordava ja hi havia el cartell escollit i al carrer, per tant sempre hi pensava a fora de termini. Aquest any, la meva parella que és gracienca de tota la vida, em va comentar de presentar-m’hi, així que vam mirar les bases, i les dates de presentació  a causa de la Covid-19 les van ajornar dues setmanes més, així que em quedaven pocs dies per poder presentar un disseny i a causa de la baixada de feina que he tingut, vaig tenir prou temps per a poder crear el disseny i presentar-me.

Com neix aquest disseny per al cartell del 2020?
Així d’entrada volia crear un entremat d’edificis, una vila recollida, un petit laberint de blocs i habitatges on en cada racó hi hagués un tastet, en definitiva una mostra de tot allò que es fa a la festa major. Així que vaig escriure una llista amb tot el que es podria veure a la festa, és a dir, els correfocs, el sol i la lluna, una família passejant, el guarnit, concerts, dansa… i tots aquests elements els vaig anar col·locant com a mòduls dins de la imatge. Volia que si es mirés tant del dret com del revés, és a dir si gires el cartell poguessis veure una festa del dret, és a dir que es pogués observar des dels 4 punts de vista del cartell. En definitiva un cartell en què a tota hora i a qualsevol punt es reflecteix la festa.

I que tothom és pogués identificar amb alguna d’aquestes històries.
Exacte, i alhora que puguis anar fent aquest recorregut visual de com crec que és una festa major, en què sempre tens moltes activitats per escollir a la mateixa hora a tot arreu, d’això es tractava que reflectís el cartell.

Sergi Solans

Abans comentàvem que a causa de que el termini per a l’entrega del cartell s’allargués i a la vegada de disposar de més temps per a tu a causa de la covid, va fer que et posessis a crear el cartell, però alhora, és el cartell d’una festa diferent, poder té el vessant que en el carrer no s’haurà vist tant, com els cartells d’altres edicions, però en canvi aquest disseny passarà a la història com a recurs gràfic, quan es faci referència a l’edició del 2020…
Clar m’ha fet molta il·lusió poder haver guanyat el concurs, i sempre que ho comento, els amics intenten trobar-hi la part positiva, de què tothom el recordarà perquè és la festa de l’any de la Covid-19, però alhora no sé si serà així exactament, perquè no l’hem viscut, no hem estat passejant, crec que més que recordar-se per la festa en què teníem la Covid-19, serà recordada perquè no hi va haver una festa com a tal, i com la coneixem. Segurament sí que per il·lustrar l’any en què vam viure tot això, aquest cartell serà un bon recurs i per tant segurament es recordarà. Però m’haguera agradat més veure centenars de persones amb la samarreta pel carrer amb el cartell, i amb els gots de l’edició del 2020.

Com comences i quins són els teus inicis en el món del disseny i la il·lustració…
Doncs no ho sé, però de petit la meva distracció ja apuntava més cap al dibuix. Com a forma d’expressió sempre m’ha agradat molt, i arriba en un moment de la vida que veus que ho pots estudiar, la família em recolza i a partir d’aquí estudio il·lustració a La Massana i a partir d’aquí ja veig que aquest és l’ofici al qual em vull dedicar professionalment.

Quins són els treballs o encàrrecs en què acostumes a treballar?
Doncs una mica segons els encàrrecs i per altra banda el món editorial. Des de treballs per a revistes i diaris fins a començar per a il·lustrar articles d’opinió. També he treballat fent treballs per a narracions de contes d’algunes revistes, portades… ara m’interessa força treballar en el món de la il·lustració narrativa per a contes i obrir-me camí en el món editorial.

I que és i que representa per a tu la Festa Major de Gràcia?
Doncs porto els darrers anys vivint a Gràcia, la meva parella és gracienca de tota la vida, jo sempre he estudiat a prop de Gràcia i la majoria d’amistat són de Gràcia i per tant sempre he tingut força vinculació i l’he viscut des de petit. Per a mi és un petit poble que l’hi tinc molta estimació. I arran del premi el que més m’ha agradat és poder formar part de la festa major activament amb el cartell, i la il·lusió més gran ha estat poder veure el cartell imprès als carrers de Gràcia.

Sergi Solans
Sergi Solans
Sergi Solans