8 de Març de 2018, primera vaga general feminista per la igualtat de condicions en l’àmbit laboral i social.

Aquest dijous 8 de març es torna a commemorar el Dia Internacional de la Dona, celebració anual que enguany agafa un caràcter més reivindicatiu, ja que per primera vegada el moviment, ha fet coincidir aquest dia amb la convocatòria de vaga general per reivindicar el paper de la dona en la nostra societat, i denunciar el masclisme encara existent. Per aquest motiu un gran nombre d’entitats i col·lectius feministes, sindicats i organitzacions han convocat conjuntament una vaga general de 24 hores aquest dijous 8 de març que proposa aturar el país, com a mesura de denúncia.

Així doncs aquest any a més de 200 ciutats del món les dones volen tornar a ser protagonistes d’una nova jornada internacional de lluita. Però perquè un 8 de març? La reposta és la conmemoració d’un fet ven tràgic. L’any 1910 150 treballadores de la fàbrica de camises Shirtwaist dels Estats Units van morir. Un any després el 1911 Clara Zetkin, una de les principals dirigents socialistes i feministes, va proposar al 8 de març com a Dia Internacional de la Dona durant la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes a Copenhaguen. Reivindicant especialment a les més de quinze mil obreres tèxtils que es van mobilitzar a Nova York el març de 1908 exigint la reducció de la jornada laboral, millors salaris i el dret al vot.

Segons dades de diferents organismes l’Estat Espanyol la bretxa salarial entre homes i dones ha augmentat l’últim any i les dones cobrem de mitjana un 29,1% menys.

En moltes regions de l’Estat la situació empitjora. En el cas de Catalunya la bretxa s’amplia més encara arribant fins al 30%, o a Madrid sent d’un 37%, i a Astúries aconsegueix el 38%. La raó principal és que els treballs amb salaris més baixos, inferiors a 1000 euros, són exercits majoritàriament per dones. És que el 18% de les dones no arriben al salari mínim, mentre que en el cas dels homes el percentatge és del 8%. En aquest aspecte les dones realitzen a més els treballs més precaris en termes salarials i de condicions de treball.

Preguntes freqüents sobre la vaga del 8 de març de 2018 |

Qui convoca la vaga? Doncs principalment el moviment feminista i els sindicats com la CNT i la CGT, han donat suport a la vaga general de 24 hores. Pel que fa a la UGT i CCOO fan una crida a fer aturades de dues hores en els llocs de feina.

Puc fer vaga? La documentació que han presentat els sindicats dóna cobertura legal de què l’assalariat tingui l’opció de fer vaga.

Com dur a terme la vaga? Segons els col·lectius feministes no només es pot fer vaga, de la forma més clàssica, no anar a treballar sinó també a través d’altres formes d’acció reduint el consum o fins i tot conscient a través de l’educació.

A Gràcia a banda dels actes centrals del dia 8 de març al llarg del mes s’han programat altres actes i activitats, tot seguit us els expliquem.

8 De Març |

Jornada reivindicativa i vaga feminista Organitza: Comissió Cicle aDona‘t i el Centre cívic El Coll- La Bruguera.

Concentració de suport a la vaga feminista del 8 de març Organitza: Consell de les Dones de Gràcia a les 12.00 hores a la plaça de la Vila.

Taller «Traient-nos la Disfressa de Superwoman» Cada dia menys perfecte, més humana, més feliç. Sovint les dones volem demostrar-nos i demostrar al nostre entorn que podem amb tot. Però… què passaria si un dia no féssim les coses des d’aquesta autoexigència? Organitza: Centre per a Famílies amb fills i filles adolescents de La Sedeta Hora: 18 – 20 h Lloc: Pl. de la Sedeta Cal inscripció prèvia a bit.ly/centrefamilies

Del 12 al 23 de març
«Homenatge a les dones que acompanyen als infants i joves en el seu dia a dia» exposició de les il·lustracions presentades al I Concurs Infantil i Juvenil de Dibuix i Pintura sobre aquest tema. Acte de lliurament dels premis: 20 de març a les 18.30 h Organitza: Casal Infantil La Sedeta i Espai Jove La Sedeta Lloc: Al Centre cívic La Sedeta (cSicilía, 321).

Podeu consultar totes les activitats en aquest enllaç.