50 anys del Grup de Folk amb un concert al Parc de la Ciutadella el 27 de maig de 2018

Foto de família del Grup de Folk i els organitzadors del concert. Fotogarfia: Cedida pel C.A.T.

El C.A.T. Centre Artesà Tradicionàrius, com a impulsor de la música folk i tradicional, va començar a celebrar els 50 anys del Grup de Folk durant l’any 2017, just quan celebrava també les 30 edicions del Festival Folk Internacional Tradicionàrius. A partir d’aquí es van anar programar dues activitats commemoratives el 2017 i se’n va reservar una el maig pel 2018 que és la que podrem gaudir el diumenge 27 de maig. Per tancar els actes de celebració, el CAT i la Fundació la Roda han preparat un concert per homenatjar els 50 anys del Primer Festival Folk al Parc de la Ciutadella del 23 de maig del 68 on es va presentar el Grup de Folk i que va ser el primer concert multitudinari a l’aire lliure en ple franquisme, que va aplegar més de 10.000 persones.

El concert, que porta per títol «Veureu com dansa el pomer. 50 anys del Festival Folk 1968-2018», tindrà lloc el diumenge 27 de maig a les 18.30 hores, amb la participació de: Jaume Arnella, Falsterbo: Eduard Estivill i Montse Domènech, Oriol Tramvia, Pau Riba, Jordi Pujol, Montserrat Soler, Isidor Marí, Albert Batiste, Jordi Batiste, Gabriel Jaraba i el col·lectiu Els cinc dits d’una mà, en homenatge i record a Xesco Boix, amb Àngel Daban, Lluís Ma Panyella, Noè Rivas i Jep Valls. Presentat per Jordi Pesarodona i il·lustracions en directe de Valentí Gubianas. Aquest concert serà la cloenda de La Tamborinada una gran festa familiar, inclusiva i solidària, organitzada per la Fundació La Roda, oberta a tothom.

La Tamborinada 2018 |

La Tamborinada és la mostra i la manifestació del compromís educatiu de la Fundació La Roda i de les 70 entitats que en formen part. Durant tot el dia 27 de maig, un miler de voluntaris que pertanyen a les entitats membres de la Fundació La Roda, ajuden amb l’organització d’un ventall de més de trenta tallers. Més de vint grups de teatre, animació, circ, màgia, pallassos, titelles es reparteixen pels 4 escenaris col·locats per tot el Parc de la Ciutadella fent d’aquell dia un acte familiar important amb l’afluència massiva de públic que any rere any, són fidels a la nostra gran festa.

En l’edició d’enguany els organitzadors, volen impulsar els valors de les programacions amb benefici social i la gran tasca cultural, social i de lleure que desenvolupem al territori català. La festa de la Tamborinada serà un espai de relació entre les entitats adherides a La Roda, les entitats col·laboradores com ONCE Catalunya, les entitats de cultura popular representades a través d’Adifolk i els ciutadans i ciutadanes que passen pel Parc de la Ciutadella.

El Concert |

Al Parc de la Ciutadella a la plaça de la cascada estarà situat l’escenari principal on se celebrarà el concert Veureu com dansa el pomer. A la mateixa plaça trobareu una carpa de la Tradillibreria i el C.A.T., espai de trobada, punt d’informació i venda de llibres de cultura tradicional i popular. Per a molts dels components tornar a reunir la formació després de tants anys és un petit regal, Jaume Arnella ens comenta que «Per mi serà com tornar a col·legi però amb els deures fets», i l’Eduard Estivill «El que més il·lusió em fa de la feina que vam fer amb el Grup de Folk i que tornarem a repetir el pròxim dia 27, és escoltar a gent de totes les edats que canten les cançons i no saben de qui són. Formen part del seu cançoner íntim i popular».

El Grup de Folk va ser una formació única que va tenir una transcendència determinant per l’evolució del rock i del folk facturats als Països Catalans, a més d’establir les bases d’un cançoner popular que s’ha mantingut vigent fins a l’actualitat. Algunes de les cançons que podrà escoltar el públic són: «Els temps estan canviant», «La Fera Ferotge», «No serem moguts», «Adéu Irene», o el clàssic «Les pometes»

Una història compartida: El Festival Folk i el Grup de Folk |

El dijous, 23 de maig d’un llunyà 1968 a l’esplanada de la font monumental del Parc de la Ciutadella va tenir lloc el festival folk que va suposar la presentació massiva del Grup de Folk –creat feia uns mesos per l’agregació de persones amb procedències diverses – al llarg de vuit hores amb un descans a migdia per anar a dinar, davant d’unes 6.000 persones, segons la informació recollida al diari esportiu (!) Dicen el dia 1 de juny. Inclou també la llista dels qui van actuar. Per ordre alfabètic (i respectant els noms d’aleshores): Jaume Arnella, els germans Albert i Jordi Batiste, Amadeu Bernadet, els germans Xesc i Joan Boix, Maria del Mar Bonet, Josep Camarasa, els germans Consol i Ramon Casajoana, Àngel Ciriza, Eduard Estivill, Gabriel Jaraba, Josep Molí, Ovidi Monllor, Xavier Oliveres, Oriol Pons, Jordi Pujol, Pau Riba, Jordi RouraSanti Sisa, Montse Soler i Jaume Vallcorba.

Jordi Pujol, Ramon Casajoana, Ramon Genís, Jaume Arnella, Ramon Armadàs, JMª Camarasa, Gabriel Jaraba, Jordi Roura, Pau Riba. Davant ajupits: Montse Soler i Albert Batiste any 1968. Fotografia: ’arxiu de Jordi Roura.

Cal destacar que aquest concert va ser un dels primers amb una assistència massiva de públic a una oferta musical en plena dictadura franquista, on encara la repressió estava prou viva. Mentrestant a uns quilòmetres més al nord, és a dir a França, va ser el moviment del maig del 68 francès el que omplia portades. De fet, vint dies abans va tenir lloc a París l’anomenada «Nit de les Barricades», la vaga general del dia 13 i el mateix dia del festival Charles de Gaulle va tornar a París i va convocar noves eleccions. Pel que fa a la proposta musical tenia més a veure amb els festivals folknord-americans, amb el de Newport al capdavant, que en aquell moment també vehiculaven les protestes per la intervenció americana al Vietnam. Mentre els francesos seguien MoustakiFarré o Nougaro, referents d’alguns membres de la Nova Cançó. El Grup de Folk, a diferència del grup de la Nova Cançó, va tenir una durada curta, poc més d’un any i mig, es va fundar el 4 d’abril de 1967 en una reunió a l’acadèmia Baixas del carrer del Pi i la seva desaparició es va certificar el 28 de setembre de 1968 en l’acte de presentació, a l’Aliança del Poble Nou, del disc Folk 2. . Ara bé, el seu impacte sobre la història i evolució de la música catalana posterior va ser molt significatiu.

Recordeu que el concert serà el diumenge 27 de maig al Parc de la Ciutadella a les 18.30 hores.