48 hores per redrescobrir l’aquitectura barcelonina urbana

Fotografia: David Ramon

Aquest any 2019 el 48H Open House BCN és un dels festivals d’arquitectura més important de Catalunya arribar a la seva desena edició. En l’edició 2019, el Festival, que obre les portes d’edificis sovint inaccessibles per a la ciutadania de forma gratuïta, aquest dissabte 26 i diumenge 27 ens oferirà poder descobrir més de 200 edificis amb més de 30 itineraris i fins a 240 activitats programades per tal de conèixer i descobrir el paisatge urbà.

Enguany el tema principal en el qual girarà el festival és de les dones arquitectes. Segons el festival hi ha moltes dones que, tot i mostrar interès per l’arquitectura, no van poder estudiar; aquelles a les quals, havent estudiat, mai se’ls va reconèixer la feina; i aquelles a les que tot just avui se’ls comença a valorar els mèrits professionals. La Pilar Casas Mur que protagonitza el Festival sempre ha volgut que se li reconeguin els mèrits a través de la seva obra, però és al 48H Open House Barcelona que, per primera vegada, fa una acció política i ofereix la seva imatge per denunciar la invisibilitat de la dona arquitecta al llarg dels anys. Pilar, Casas i Mur, 3 elements bàsics de l’Arquitectura, convoquen la ciutadania a gaudir de l’arquitectura sempre de forma crítica, com és propi del 48H Open House BCN.

A més cal destacar que més del 30% dels edificis participants són nous és a dir que es podran veure i visitar per primera vegada, les ciutats participants (amb espais, activitats i itineraris): Barcelona, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí i Vilassar de Dalt.

Entre els 31 itineraris a poder triar cal destacar el de Gràcia amb un Itinerari literari que busca donar a conèixer l’arquitectura i l’urbanisme del districte de Gràcia a través de la seva literatura. El barri de Gràcia és l’escenari de La plaça del Diamant, la novel·la més universal de Mercè Rodoreda. El període de la vida de la Natàlia, que ella mateixa ens explica en primera persona, va des de poc abans de la Guerra Civil fins als anys quaranta. L’itinerari repassa l’espai i el temps en què es desenvolupa la novel·la i finalitzarà amb una visita al refugi de la plaça del Diamant.

Espais visitables a Gràcia |

A casa nostra el visitant podrà triar entre 10 espais molt diferents entre ells. Hi trobarem l’antiga Fàbrica tèxtil Macson, La Casa Marsans, la Casa sa16, la Casa Vicens, la Casa Vilaró, la Finca Sansalvador, Habitatge de Vallcarca, Habitatges Gomis, Habitatges Illa Escorial i finalment gaudir de l’itinerari que finalitzarà al refugi de la plaça del Diamant.