3 de març, Sant Medir

Fotografia: Ermita de Sant Medir, a Collserola

Text: Eva Remolina / AMIC 

El pròxim dia 3 de març se celebra la festivitat de Sant Medir, copatró dels municipis de Sant Cugat del Vallès i també de tres barris de Barcelona, concretament dels de Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i la Bordeta. És una festa de caràcter més aviat agrícola que s’ha conservat fins a l’actualitat i on el seu acte principal és un romiatge que es realitza fins a l’Ermita de Sant Medir, d’estil romànic, sigui a peu, amb bici o a cavall. L’aplec congrega a moltes entitats d’aquestes dues ciutats i durant tot el dia es duen a terme diverses activitats com la celebració de la Santa Missa, el ball de gitanes o ball de Sardanes, un dinar popular i l’exhibició dels Castellers de Sant Cugat.

La història de Sant Medir |

La història del patró és molt curiosa. Medir era un simple pagès que vivia en la zona i que pel simple fet de dir la veritat, va arribar a ser sant. Sembla que era l’any 703 dC quan el Bisbe Sever de Barcelona que fugia de la ciutat perseguit pels cristians, es va trobar amb en Medir que estava en aquest moment plantant faves. El religiós li va explicar per què s’amagava i li va demanar al pagès que si passaven per allà, els digués la veritat. En marxar el Bisbe, les faves van començar a créixer miraculosament. Quan van arribar els perseguidors, i en ser preguntat per ells, Medir va explicar exactament el que havia passat, que el Bisbe havia vingut mentre plantava faves. En creure’s que els estava prenent el pèl, li van arrestar, i també van capturar més tard al Bisbe. Tots dos van ser martiritzats fins a la seva mort.

És aquesta la raó per la que és típic comprar en aquest dia una fava en les diferents paradetes que s’instal·len a l’esplanada de l’església. Al costat de l’ermita, a més es pot veure el denominat Camp del Miracle de les faves. Segons es diu, era un terreny que sempre era fèrtil, encara que tots els altres no donéssin un any gens de collita.