«23 F Anatomia d’un instant», una crònica de l’intent colpista de 1981 al Lliure de Gràcia

Fotografia: Silvia Poch

Fa uns dies va ser el 40è aniversari del cop d’Estat fallit, perpetrat i encapçalat pel tinent i coronel Antonio Tejero acompanyat d’un nombre de Guradies Civils. Ara per recuperar la història el Teatre Lliure de Gràcia ens proposa, «23 F Anatonia d’un instant» de la mà del director Àlex Rigola del 8 d’abril al 2 de maig.

En aquest cas Rigola ens presenta un muntatge basat en el llibre «Anatomía de un instante», a cavall entre la crònica, l’assaig i la història, de l’escriptor Javier Cercas, amb qui l’han treballat junts. «En Cercas ens ha donat llibertat absoluta. Hem mantingut la seva mirada i la seva aproximació complexa als personatges. El que sí que hem revisat, sense perdre’n l’esperit, és el text -molt adjectivat- per no esgotar l’espectador», ha explicat Rigola.

La crònica d’una acció fallida |

L’espectacle és una crònica a quatre veus sobre els fets ocorreguts al Congrés dels Diputats a Madrid el 23 de febrer de l’any 1981, els dies previs a l’alçament militar i els posteriors, que ajuden a comprendre com es va desenvolupar la transició envers la democràcia. Concretament, la narració se centra en l’instant en què Adolfo Suárez, president del govern en funcions, resta assegut mentre les bales dels colpistes ressonen al voltant seu a l’hemicicle i tots els altres parlamentaris, tots menys el general Gutiérrez Mellado i el secretari general del Partit Comunista Santiago Carrillo, buscaven refugi sota els seus escons. 

Les quatre veus que narren aquests fets són Enric Auquer, Pep Cruz, Xavier Sáez i Roser Vilajosana. Uns intèrprets que, en aquest cas, no es posen a la pell dels personatges històrics, sinó que ens ajuden a comprendre, amb fotos, imatges audiovisuals i altres objectes, què va passar aquell dia i que va significar per a les generacions futures de ciutadans espanyols.

Un cop hagi passat pel Teatre Lliure, l’espectacle girarà per Catalunya i Espanya, en català i castellà, a partir del setembre. La gira culminarà amb l’estrena el 23 de febrer al Teatro de La Abadía de Madrid. A Gràcia el podreu veure 8 d’abril al dos de maig i l’espectacle té una duració de hora i mitja.