La font de la Casa Vicens torna a brollar

Fotografia: Casa Vicens

Des de fa uns dies la font que presideix el pati de la Casa Vicens torna a resfrescar l’ambient amb la seva aigua. La recuperació del sistema d’aigua de la font de la tribuna ha sigut un treball
laboriós que torna els visitants d’aquest Patrimoni Mundial a l’essència de la casa de finals del segle XIX. La inauguració d’aquesta font va coincidir amb la celebració de l’aniversari del
naixement de Gaudí, el 25 de juny de 1852.

Quan Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de construir la Casa Vicens com a casa d’estiueig, va tenir molt clar que l’aigua havia de formar part d’aquesta obra. Per aquest motiu, a part de la gran cascada que se situava davant la façana principal i que es va enderrocar a mitjans segle XX, l’arquitecte va dissenyar la tribuna del primer pis amb una font més pròpia d’un jardí que d’una tribuna. El 1925, després de l’adquisició de la finca per part d’Antoni Jover i Puig i l’ampliació de la casa a càrrec de l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez, la tribuna original d’Antoni Gaudí es va tancar amb vidres canviant així l’espai.

Durant el procés de restauració i tornada a l’origen de la Casa Vicens, desenvolupat entre l’any 2015 i 2017 pels despatxos d’arquitectura Martínez Lapeña, Torres Arquitectes i DAW Office, juntament amb Restauracions Policromia, la tribuna de Casa Vicens va recuperar, en gran mesura, el seu disseny original. Gràcies a la rèplica dels porticons abatibles, la col·locació de la font original -guardada fins llavors per un dels membres de la darrera família propietària, els Herrero Jover- i replicant la malla el·líptica de ferro situada sobre la font, produïda per Forja Capellas S.L.

Ara, la Casa Vicens recupera tot el seu esplendor amb la incorporació del sistema d’aigua a la tribuna. Aquest projecte s’ha centrat per una banda en la recuperació de les peces perdudes, com per exemple dos àngels situats en la  part inferior del plat de la font o el disseny de la malla el·líptica superior que recorda l’estructura d’una teranyina i que s’havia perdut. Per altra banda s’ha centrat en incorporar el sistema d’aigua que permet que durant tot el dia els visitants puguin gaudir de la caiguda moderada d’aigua. Un circuit tancat d’aigua que possibilita que l’aigua caigui de manera uniforme per la malla de ferro i des del plat de la font es distribueixi cap a la boca dels quatre àngels que aboquen l’aigua sobre la base quadrada de la font, on s’ubica un filtre que gràcies a un motor retorna novament l’aigua a la part superior.

La recuperació dels elements originals de Gaudí ha sigut en tot moment la premissa del projecte Casa Vicens Gaudí, amb l’objectiu que els visitants puguin contemplar la genialitat del seu arquitecte i recrear com vivia la família Vicens a finals del segle XIX. Per aquest motiu, a pesar de les successives reduccions que la finca ha anat vivint al llarg de la seva història, en l’actualitat es pot gaudir al veure com Gaudí va jugar amb els sentits, des del visual a l’auditiu. Gaudí va jugar amb la modulació de la llum a través de les gelosies dels porticons, que aporten efectes de transparències, la incorporació de l’aigua a través de la font, que aporta frescor, moviment i sonoritat, juntament amb les evocadores frases poètiques dels esgrafiats exteriors de la tribuna. Un espai ple de frescor i calma que arribava a la seva màxima expressió i fantasia quan la llum penetrava a través de l’aigua que queia per la malla el·líptica provocant un arc de Sant Martí en la tribuna.